Crna kronika
OBOJE U PREKRŠAJU

Biciklom udarila u auto na zebri
Objavljeno 30. studenog, 2019.
OSIJEK

Jedna osoba ozlijeđena je u prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak u prijepodnevnim satima u Ulici Hrvatske Republike u središtu Osijeka. Sudarili su se automobil i bicikl.


- Do prometne nesreće na raskrižju Ulice Lorenza Jagera i Hrvatske Republike došlo je kada se 55-godišnji vozač osobnog automobila kretao Ulicom Hrvatske Republike prema istoku. Dolaskom do raskrižja imao je upaljen lijevi žmigavac prema Jagerovoj ulici i počeo se prestrojavati. Za skretanje ulijevo imao je zeleno svjetlo na semaforu. U jednom trenutku vozač automobila se predomislio i nastavio se kretati ravno, no za taj smjer na semaforu je bilo crveno svjetlo. U tom trenutku, vozeći se biciklom preko obilježenog pješačkog prijelaza, naišla je 52-godišnjakinja koja je udarila u prednji dio automobila. Biciklistica je prevezena u Klinički bolnički centar Osijek i prema prvim informacijama lakše je ozlijeđena. Očevid na mjestu nesreće obavili su policajci Postaje prometne policije Osijek - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. Odgovarajuće prijave slijede i vozaču automobila i biciklistici koja se vozila preko "zebre".


Policija je već u nekoliko navrata pozivala osječke bicikliste da se pridržavaju prometnih pravila, odnosno da siđu s bicikla kada nailaze na pješačke prijelaze, gdje ne postoji biciklistička staza. U Osijeku nisu rijetki ni sudari dvaju biciklista, a problem je i vožnja po nogostupima. Naime, nerijetko dolazi do skretanja biciklista na nogostupe, ali s druge strane ni pješaci ne poštuju biciklističke staze, pa često šetaju na njima. Biciklisti su jedna od najranjivijih skupina u prometu, uz pješake i motocikliste i mopediste, pa kada oni sudjeluju u prometnim nesrećama često dolazi do teškog ozljeđivanja, ali i smrtnih posljedica.


Problem su i biciklisti koji se neosvijetljeni i bez reflektirajućih prsluka voze cestama po Slavoniji i Baranji, a u zimskim uvjetima, kada je i magla česta, nisu vidljivi ostalim vozačima ni na udaljenosti od nekoliko metara.
U petak, 12. listopada, na cesti između Poganovaca i Budimaca, dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 75-godišnji biciklist. Na njegov neosvijetljeni bicikl automobilom je naletio 38-godišnjak iz Osijeka. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike