Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA DAVORA RUNTIĆA

Ratna kronika iz 1991.
Objavljeno 30. studenog, 2019.
U Klubu knjižare Nova u srijedu navečer predstavljena je knjiga "Istočnoslavonska ratna kronika" vinkovačkog novinara Davora Runtića. Osim autora o knjizi su još govorili Marija Petrinović, ratna izvjestiteljica HRT-a, Krunoslava Banić-Baumschabel, ratna dopisnica Vjesnika i umirovljeni hrvatski general Vinko Vrbanac.

Tijekom svoga života Runtić (78) je bio srednjoškolski profesor, arheolog, promotor slavonskog folklora, slobodni umjetnik i ratni izvjestitelj. Dopisnikom Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) postao je u studenome 1990., i na tome poslu zadržao se sve do završetka mirne reintegracije 1998. Objavio je četrdeset knjiga o Domovinskom ratu.

- U ovoj knjizi, koja će imati svoj nastavak, objavio sam vijesti koje sam od sredine listopada 1990. slao u Hinu kao njezin dopisnik iz Vinkovaca i Vukovara, a kasnije i Bosanske Posavine. Neke od mojih vijesti nisu nikada bile objavljene jer dežurni urednik, primjerice nije mogao povjerovati da je selo Ćelije - spaljeno. Osim vijesti u ovoj knjizi donosim i “posebne dodatke” u kojima raščlanjujem pozadinu vijesti i sve ono što sam kao novinar saznao kasnije, a upotpunjuje događaje o kojima sam izvješćivao - rekao nam je Runtić. D.C.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike