Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Izglasan rekordan proračun za 2020. - 812 milijuna kuna
Objavljeno 30. studenog, 2019.
Iako se u prvom trenutku činilo da bi oporba mogla imati 19 ruku za rušenje proračuna, do toga nije došlo

Rekordan proračun Grada Osijeka, u iznosu od 812 milijuna kuna, izglasan je u petak na 23. sjednici Gradskog vijeća, i to s 21 glasom za i 15 glasova protiv, a riječ je o 213 milijuna kuna većem iznosu od ovogodišnjeg, i to nakon rebalansa proračuna usvojenog na istoj sjednici.
Naime, u petak se na sjednici, na čijem se dnevnom redu našla čak 31 točka, a samo se na izglasavanje prvih deset točaka čekalo više od pet sati, činilo da svatko od vijećnika nešto želi reći i da bi izglasavanje proračuna moglo poći u neočekivanom smjeru. Naime, već na samom početku činilo se kako bi oporba, predvođena HDZ-om, mogla imati potrebnih 19 ruku za rušenje proračuna, ali i prihvaćenje čak 11 amandmana na proračun sa strane oporbe. Do tih špekulacija dovela je odluka vijećnika Marija Galića da odmah na početku objavi svoj izlazak iz Kluba vijećnika Mosta i obznani da dužnost nastavlja obnašati kao neovisni vijećnik. No, kako je vrijeme odmicalo, bilo je sve evidentnije kako neće doći do dramaturških preokreta u broju ruku. Već sama pitanja i prijedlozi vijećnika bili su neinventivni i prilično banalni, a izdvojio se samo prijedlog mladog Vinka Kuduza, koji je dao inicijativu za otvaranje muzeja Domovinskog rata, a što je naišlo na odobravanje i od aktualne gradske vlasti.
HDZ je odmah dao do znanja da neće podržati ni rebalans ovogodišnjeg ni nacrt proračuna za sljedeću godinu. - I lani smo krenuli s proračunom od 600 milijuna kuna, na kraju je izvršenje za 2018. bilo 491 milijun kuna. Prema svemu onome što vidimo, i za 2019. neće se izvršiti sigurno oko 50 milijuna kuna. Sada kada vidimo prijedlog proračuna za 2020. s 800 milijuna kuna, nije nam jasno zašto se proračun toliko napuhava, a izvršava se samo dio proračuna. Imamo loše planiranje, lošu pripremu investicije i k tomu nova kreditna zaduženja. Zašto stalno ignoriranje problema, zapitao je glasno Kovačević.
No, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu David Krmpotić objasnio je koji je glavni razlog tako velikog proračuna. - Došlo je do jedne metodološke promjene, koja najviše utječe na povećanje proračuna, a to su rashodi za zaposlene u osnovnim školama u iznosu od 110 milijuna kuna, koji sada postaju dio proračuna Grada Osijeka. Do sada su bili dio državnog proračuna, a sada će to država prosljeđivati nama i prikazivat će se u našem proračunu. I to je taj rast od 100 milijuna kuna u odnosu prema planiranom proračunu za 2019. Imamo kvalitetan trend rasta poreznih prihoda i nadamo se da će se nastaviti, a planirani su u iznosu od 279, što je 11 milijuna kuna više nego u 2019., a kapitalna ulaganja planirana su u iznosu od 213 milijuna kuna - rekao je, između ostalog, Krmpotić.
No osim HDZ-a prigovore proračunu našao je čak i SDP, pa je vijećnik Milan Blagojević jasno iznio svoje nezadovoljstvo smanjenjem sredstava odjelu za komunalno odražavanje, što će značiti manje novca za, primjerice, odražavanje fontana, dječjih igrališta i javnu čistoću. Vijećnik Milan Opačak iskazao je čak i sumnju da je ta pozicija smanjenja zato da se smanje sredstva gradskim četvrtima, na kojim su na čelu većinom hadezeovci. Prije nego što je došlo do izglasavanja proračuna, raspravljalo se i o čak sedam amandmana HDZ-a i četiri amandmana Biraj bolje, no na kraju ni jedan od tih amandmana nije prihvaćen od vladajućih, a također ni glasovanjem vijećnika.

Nefreteta Z. Eberhard 

Žana Gamoš otela primat Piližoti
Da se dijelom promijenila ravnoteža snaga u Kuhaćevoj 9, jučer je pokazao i odnos zamjenika gradonačelnika, pa je tako glavni predlagatelj i onaj tko opravdava prijedloge Grada u ime gradonačelnika Vrkića bila zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, umjesto dosadašnjeg Borisa Piližote. Tako je Gamoš pred vijećnike iznijela i konačan prijedlog najvažnijeg dokumenta Grada, proračuna za 2020., naglasivši kako su svi koji glasaju protiv njega i “protiv prosperiteta i razvoja grada”.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike