Regija
NE SMIRUJU SE SUKOBI U OPĆINI ČEMINAC

Najavljen nadzor poljskih puteva, propisane kazne
Objavljeno 30. studenog, 2019.
Na adrese više ministarstava skupina mještana poslala je Apel za pomoć
ČEMINAC

Ne smiruje se situacija u Općini Čeminac.

Nervoza tamošnjih poljoprivrednika i gospodarstvenika iz dana u dan sve je veća, a ulje na vatru dolila je najnovija obavijest općinskog Jedinstvenog upravnog odjela o početku provođenja strogog nadzora i kontrole nad prekomjernom uporabom nerazvrstanih cesta na području Općine Čeminac. Sastavni dio obavijesti moguće su kazne vlasnicima i vozačima vozila i priključaka čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a koji Općini nisu podnijeli zahtjev za korištenje spomenutih cesta, odnosno uplatili cjenikom predviđeni iznos. Tako će, stoji u obavijesti, kaznu od 15.000 kuna platiti pravna ili fizička osoba obrtnika, 7000 kuna odgovorna osoba te 5000 kuna vozač vozila. Nadalje, za nepoštovanje znakova službenih osoba tijekom nadzora predviđena kazna iznosi 7000 kuna, dok će se odbijanje ustupanja dokumenata, poput prometne dozvole, naplaćivati 25.344 kune pravnoj, odnosno 4224 kune fizičkoj osobi. Onemogućavanje obavljanja očevida (fotografiranje vozila, registracijskih oznaka i slično) pak naplaćivat će se 4224 kune. Načelnik općine Zlatko Pinjuh, potpisnik ove obavijesti, poziva vlasnike vozila na suradnju kako bi izbjegli nepotrebne troškove. A suradnja, drugim riječima, znači ispunjavanje zahtjeva za korištenje općinskih nerazvrstanih cesta te plaćanje cjenikom određenih iznosa.

- Plaćanjem njegovim cjenikom predviđenog iznosa gotovo da bi se izgubila smisao bavljenja ovim poslom. Takve i slične odluke kontraproduktivne su za razvoj gospodarstva na području općine - tvrde poljoprivrednici koji se koriste poljskim putovima u vlasništvu Općine Čeminac. Oni koji transport obavljaju i uslužno, poput Petra Pranjića iz Novog Čeminca, morali bi plaćati još veće iznose.

- Kada se pomnože kilometri i bruto-masa vozila, ispada da bi po jednoj turi morao platiti približno 1000 kuna. A takvih tura, kada je transport u pitanju, godišnje može biti i do stotinjak. Moram reći da, što se obavljanja transporta tiče, nisam usamljen - tvrdi Pranjić, zaključujući kako sve skupa dovodi do enormnog iznosa "čije plaćanje graniči s ludilom". Podsjeća kako je Viši upravni sud već jednom ukinuo općinsku oduku o ‘‘cestarinama‘‘, a postavljanje znakova zabrane prometovanja vozilima čija je ukupna masa iznad 7,5 tona Pranjić naziva ‘‘kontriranje‘‘ sudskom rješenju te nastavkom provođenja samovolje. Tvrdi kako su Pinjuhove prijetnje kaznama, ali i sam čin postavljanja znakova, neosnovani, za što imaju, doduše samo usmene, potvrde nadležnih.

- Znakovi se ne mogu postaviti bez elaborata, a krajnji je domet komunalnog redara uklanjanje nepropisno parkiranog vozila na javnoj površini odnosno kažnjavanje vozača - kaže Pranjić, još jednom apelirajući na institucije da načelnikovoj samovolji stanu na kraj.

Ivica Getto
STRAHUJU OD eskalacije sukoba
S ciljem, kako su tvrdili, ukidanja samovolje načelnika, skupina mještana Općine Čeminac početkom studenoga poslala je otvoreno pismo na niz adresa, ali je odgovor stigao samo iz Ministarstva uprave, koje se pak proglasilo nenadležnim za status javnih i nerazvrstanih cesta, uz napomenu kako je, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, propisano da tijela jedinice lokalne samouprave propisuju mjere za održavanje poljskih puteva, dok je primjena i nadzor nad primjenom spomenutog Zakona u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Također, stoji u odgovoru Ministarstva uprave, eventualna protupravna ponašanja u nadležnosti su policijskih i pravosudnih tijela (kojima je pismo također upućeno). Pismo sličnog sadržaja, nazvano Apel za pomoć poljoprivrednicima, gospodarstvenicima…, skupina mještana ministarstvima je poslala i jučer, u nadi da će dobiti brz odgovor. ‘’Još jednom apeliramo na institucije da nešto poduzmu jer je situacija prilično užarena, pa se bojimo eskalacije’’, u ime mještana kaže Pranjić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana