Mozaik
OTKRILI JU TELESKOPIMA

Otkrivena crna rupa veća od svih u galaksiji
Objavljeno 28. studenog, 2019.
Crnu rupu LB-1 s pomoću kineskog teleskopa LAMOST otkrio je međunarodni tim znanstvenika

Astronomi su otkrili crnu rupu u Mliječnoj stazi toliko veliku da dovodi u pitanje postojeće modele razvoja zvijezda, objavili su u četvrtak znanstvenici. LB-1 je 15.000 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje i ima masu 70 puta veću od Sunca, prema časopisu Nature.

Procjenjuje se da Mliječna staza sadrži 100 milijuna zvjezdanih crnih rupa, no LB-1 je dvostruko veća od onog što su znanstvenici mislili da je moguće, kazao je Liu Jifeng, profesor s kineskog nacionalnog astronomskog opservatorija. "Crne rupe tolike mase ne bi trebale ni postojati u našoj galaksiji prema većini sadašnjih modela evolucija zvijezda", dodao je Jifeng.

Znanstvenici vjeruju da postoji dvije vrste crnih rupa. Češće su zvjezdane crne rupe do 20 puta veće od Sunca, koje se formiraju kada se središte vrlo velike zvijezde uruši. Supermasivne crne rupe najmanje su milijun puta veće od Sunca i njihovo je podrijetlo nepoznato. Znanstvenici vjeruju da tipična zvijezda u Mliječnoj stazi odbacuje većinu plinova s pomoću zvjezdanih vjetrova kako bi spriječila pojavu crne rupe veličine LB-1. "Sada će teoretičari morati odgovoriti na izazov i objasniti njezin nastanak", napisao je u priopćenju Jifeng.

Astronomi tek pokušavaju dokučiti "obilje crnih rupa i mehanizme njihova nastanka", kaže David Reitze, fizičar na kalifornijskom institutu za tehnologiju Caltech. Opservatorij na Caltechu ranije je otkrio valove u prostor-vremenu koji sugeriraju mogućnost crnih rupa u udaljenim galaksijama, koje su mnogo veće od onog što je prema znanstvenicima moguće. Zvjezdane crne rupe obično se stvaraju nakon eksplozija supernova, fenomena koji se događa kad izgaraju vrlo velike zvijezde na kraju svojega ‘života‘. Slučaj LB-1 pokazuje da je riječ o novoj vrsti crne rupe koja nastaje drugim mehanizmima, kaže Reitze.

LB-1 je otkrio međunarodni tim znanstvenika s pomoću kineskog teleskopa LAMOST. Dodatni podatci s dvaju najvećih svjetskih optičkih telekopa u Španjolskoj i SAD-u potvrdili su veličinu LB-1, koju su kineski znanstvenici opisali kao fantastičnu.

Znanstvenici otkrivaju crne rupe s pomoću zračenja koje emitiraju, no metoda ima ograničenja jer se može primijeniti na malom broju sustava crnih rupa u kojima druge zvijezde kruže u blizini crne rupe i emitiraju zrake koje se mogu uočiti, kaže Liu.

Hina
100

milijuna zvjezdanih crnih rupa sadrži Mliječna staza
70

puta veću masu ima zvijezda LB-1 u odnosu prema Suncu
Crna rupa naziva LB-1 je 15.000 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike