Sport
GRADSKI PRORAČUN ZA 2020.

Osječkom sportu ide milijun kuna manje nego u tekućoj godini
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Klubovima nositeljima kvalitete i u 2020. godini predviđeno je 5.700.000 kuna koje će biti raspoređene sukladno pravilniku

Na stolu pred vijećnicima Grada Osijeka danas će se naći prijedlog proračuna za 2020. godinu. Zanimljiv svim strukturama koje ovise o gradskom novcu. Dakako, izuzetak nisu ni sportske udruge, klubovi i sami sportaši koji svake godine s posebnim zanimanjem iščekuju prijedlog i zaključenje novog proračuna.


Prema novom, grubim birokratskim rječnikom rečeno, Prijedlogu programa u sportu na području Grada Osijeka za 2020. godinu, a pojednostavljeno prijedlogu proračuna u osječkom sportu, za sljedeću godinu ukupna sredstva bit će nešto manja nego u tekućoj godini. Naime, planirana sredstva namijenjena javnim potrebama sporta za 2020. godinu ukupno iznose 39.328.500 kuna. Usporedbe radi, za 2019. godinu, a nakon donesenog rebalansa ta sredstva iznosila su 40.313.940 kuna, dok pri donošenju proračuna negdje u ovo vrijeme prošle godine, ta sredstva iznosila su 39.979.300 kuna, što je još uvijek za oko 600 tisuća kuna više nego kod aktualnog prijedloga koji će danas biti na dnevnom redu u gradskoj vijećnici.

Nositeljima jednako

Dakako, kao i svake godine najviše sredstava odvaja se na sportske građevine, odnosno na njihovo gospodarenje, opremanje, rekonstrukciju. U odnosu na tekuću godinu ta su sredstva i nešto veća. Za sljedeću godinu planirano je približno 22 milijuna kuna, otprilike 400 tisuća više nego prošle godine. Osječkim sportašima i sportskim klubovima nositeljima kvalitete iz tri jakosne kategorije predviđen je isti iznos kao i prošle godine, točnije 5.700.000 kuna. Kako će ta sredstva biti raspoređena klubovima znat će se tek početkom sljedeće godine, sukladno pravilniku i kriterijima o rangiranju sportova i sportskih klubova, što je u Hrvatskoj bio jedan od pionirskih poteza, a i danas predstavlja uzor ostalim gradovima u Republici Hrvatskoj, a treba reći da slične kriterije nije donijelo ni krovno tijelo hrvatskog sporta Hrvatski olimpijski odbor. Pravilnik je svake godine pod povećalom javnosti, a i suočen s kritikama članica osječke sportske zajednice i sigurno nije savršen, ali predstavlja pomak prema transparentnijem raspoređivanju sredstava prema klubovima. Ono što je jedino poznato, bar što se tiče sredstava koja se upućuju klubovima, jest ono što je namijenjeno NK Osijek, odnosno Školi mladeži. Kako se radi o privatnom klubu, a poštujući ravni interes, iz proračuna se samo financira Škola mladeži, ali je tendencija svake godine izdvajati manje sredstava. Tako će i ove godine Škola mladeži dobiti 100 tisuća kuna manje nego prošle godine (400 tisuća za 2020.).

Prijevoz sportaša


Za sportske stipendije i naknade za vrhunske sportaše bit će odvojeno 300.000 kuna, što je čak za 50 tisuća više nego sredstvima namijenjenim za te potrebe u 2019. godini. U proračunu i dalje ostaje i stavka o korištenju prijevoza za klubove i saveza. Za to je namijenjeno 2.300.000 kuna (200 tisuća manje nego 2019. nap.a), ali tu je došlo do određene promjene. Naime, ta stavka ušla je u programski sadržaj B koji se raspoređuje izravno iz Gradske uprave u Tvrđi, a dosad je to bilo u Programskom sadržaju A, za koji je izravno zadužena Zajednica sportskih udruga i klubova Osijeka. Ukupno sredstva programskog sadržaja A manja su za otprilike četiri milijuna kuna, a realno za nešto više od dva milijuna kuna s obzirom na prebačenu stavku o financiranju prijevoza za klubove i saveze. Grad Osijek i sljedeće godine bit će domaćin velikih sportskih priredbi, planira se ugostiti i državne selekcije u najpopularnijim loptačkim sportovima. Za to su predviđena sredstva od 600 tisuća kuna. Treba tome dodati kako za sportske priredbe od značenja za Grad Osijek odvojeno još dodatnih 100 tisuća kuna.


Krešimir Lacković
250.000 KUNA ZA STRATEGIJU OSJEČKOG SPORTA
Hrvatski sabor u srpnju ove godine donio je Nacionalni program športa 2019.-2026., koji će odrediti budućnost hrvatskog sporta, ali i sporta na lokalnoj razini. On će omogućiti i izradu strateškog planskog dokumenta, odnosno "Strategije osječkog sporta". Prvi put stoga u "proračunu za sport" izdvojena su i sredstva za izradu strategije osječkog sporta, a za tu priliku u 2020. bit će odvojeno točno 251 tisuću kuna.
39.328.500
milijuna kuna ukupno je namijenjeno osječkom sportu u 2020. godini
590.000
kuna namijenjeno je sportskoj rekreaciji i sportskim aktivnostima osoba s invaliditetom
1.546.000
kuna rasporedit će sportski savezi na području grada
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike