Sport
OSJEČKI RASADNIK RUKOMETAŠICA

Klub nije u hrvatskom vrhu, ali potencijala itekako ima
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Čak pet rukometašica Osijeka bilo je na reprezentativnom okupljanju

U Prvoj ligi rukometašica prošli je vikend bio slobodan zbog reprezentativnih akcija, pa su rukometašice Osijeka dobile dodatno vrijeme za pripremu sljedećeg prvenstvenog ogleda protiv Bjelovara ove subote. No, ne sve, jer ih je velik broj bio uključen u reprezentativna okupljanja, pa je trener Jasmin Mrkonja na treninzima imao smanjen kadar.

Čak je pet rukometašica Osijeka pozvano u kadar reprezentacija, a još su tri bile u pričuvi, prema čemu je osječki klub jedini, uz Podravka Vegetu i Lokomotivu s igračicama u svim uzrastima, od mlađih kadetkinja do seniorki. Prvi su se put na popisu izbornika seniorske reprezentacije Nenada Šoštarića našle dvije igračice ŽRK Osijek, uz već standardiziranu Doru Lacković na desetodnevnom okupljanju u Poreču bila je i Josipa Jerčinović. Tjedan dana testiranja i treniranja u Poreču je s juniorskom reprezentacijom odradila Petra Jeršek, dok je Petra Frančić slično vrijeme provela s kadetskom reprezentacijom u Ivanić-Gradu. Tamo je ovog tjedna s mlađekadetskom reprezentacijom otputovala Iva Perić, a na "čekanju" su ovaj put ostale juniorke Katarina Borac, Sara Sablić i Lea Hren.

Ovoliki broj reprezentativnih poziva u razne selekcije dovoljno svjedoči o potencijalu kojeg razvija ŽRK Osijek, iz čijih redova više nije nemoguće izboriti ni mjesto u najjačoj selekciji, što je donedavno bilo gotovo nezamislivo. Potvrdila je to već ranije ove godine povratnica Lacković, koja je već postala redovita članica reprezentacije, igrajući i u kvalifikacijskim susretima, a sada je prvi put kao članica osječkog prvoligaša na reprezentativno okupljanje otišla i Jerčinović, koja je već ranije osjetila draž igranja u nacionalnom dresu.

- Nisam sigurna, ali mislim da sam zadnji put bila u reprezentaciji u sezoni 2014./15., prije ozljede križnih ligamenata, dok sam igrala za Zamet. I ovaj poziv potvrđuje ispravnost moje odluke prošle zime i dolazak u Osijek, a čak i da se nije dogodio ne bih ništa mijenjala. U Poreču je bilo baš intenzivno, sve je bilo odlično isplanirano, svaka vježba u punom tempu, od šuterskih treninga do taktike. Treniralo se dva puta dnevno, imali smo i sastanke, videoanalize situacija s treninga i trening utakmica koje smo igrale međusobno i s juniorskom reprezentacijom i ovih deset dana odlično je došlo i svima nama da vidimo gdje smo, a i izborniku da isproba sve moguće opcije - pričalo je desno krilo Osječanki nakon povratka iz Poreča.

Jasno je da sam poziv ne garantira mjesto u reprezentaciji, ni u mlađim uzrastima, posebice ne u seniorskom, no i to je dobar znak da je na "radaru" izbornika. Hrvatske seniorke sljedeće godine nastavljaju borbu za odlazak na Euro, a mjestu na popisu nada se i Jerčinović.

- Odluka i izbor su na izborniku, a svim nama preostaje samo pokušati igrama u svojim klubovima uvjeriti ga da zaslužujemo mjesto u reprezentaciji. Tako i meni, moram nastaviti s još boljim igrama u dresu Osijeka, jer tako sam i stigla do ovog poziva - odlučna je Jerčinović.

Goran Roguljić
Najčitanije iz rubrike