Regija
OTKLANJANJE PREPREKA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Pristupačnost toaleta i kosina za osobe s invaliditetom - obveza su
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Preporuka pravobraniteljice lokalnoj upravi je da davanje javnih površina u najam za manifestacije uvjetuje osiguravanjem toaleta

Ni mjesec dana od obilježavanja prve godine rada Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Osijek čelnica Ureda Anka Slonjšak uputila je svim jedinicama područne i lokalne samouprave nekoliko preporuka za otklanjanje prepreka u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom.

S detaljima preporuka upoznao nas je Mario Burek, pravobraniteljičin savjetnik, naglasivši da su preporuke išle u nekoliko smjerova – osiguravanje pristupačnih sanitarnih čvorova u organiziranju manifestacija na javnim površinama, nemogućnost pristupa ugostiteljskim objektima te pristup sakralnim objektima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

- Preporučeno je da se prilikom davanja javnih površina u najam u svrhu organizacije javnih manifestacija ili prihvaćanja pokroviteljstva nad njima davanje prostora organizatorima uvjetuje postavljanjem prijenosnih sanitarnih čvorova. Naime, u proteklih godinu dana zaprimili smo dosta obraćanja osoba s invaliditetom, čak i samih izlagača, u vezi s tim da njihovi djelatnici i posjetitelji nemaju osiguran pristup toaletu – kaže Burek, dodajući da je osiguravanje pristupačnosti obveza koja proizlazi iz međunarodnih dokumenata koje je Hrvatska ratificirala, kao i obveza koju propisuju nacionalni zakoni i propisi. I ugostiteljski objekti najčešće nisu pristupačni osobama s invaliditetom, kao ni brojni drugi objekti, pa je stoga preporuka uvjetovati organizatorima prostor pristupačnošću toaleta za osobe s invaliditetom. Dobar primjer za to je varaždinski Špancirfest, gdje, kaže Burek, osobe s invaliditetom imaju osigurane prijenosne toalete. Dosad je ured, kaže Burek, uglavnom dobivao odgovore da organizatori sami odlučuju hoće li postaviti toalet, stoga se nadaju da će područne i lokalne samouprave, nakon zakonskoga roka, dati pozitivan odgovor. To je već, kaže naš sugovornik, učinio Grad Vukovar. I Osječko-baranjska županija potvrdila je da će organizatorima ili pokroviteljima manifestacija postaviti uvjet osiguravanja spomenutih toaleta.

Ništa manje nije važan ni pristup privatnim subjektima, trgovačkim i ugostiteljskim objektima i sličnim mjestima gdje su na ulazu jedna ili dvije stube, što je često nepremostiva prepreka osobama s invaliditetom.

- Ako se na određenome mjestu ne može tehnički osigurati betonska kosina, rješenje je prijenosna, izrađena od drva. Neki gradovi, primjerice, Zagreb, proveli su projekt i sufinancirali nabavu prijenosnih kosina, koje se mogu koristiti i u marketinšku svrhu, odnosno za promociju grada, županije ili ugostiteljskog objekta. U sljedećih nekoliko dana poslat ćemo i preporuku da se prijenosne kosine osiguraju u najfrekventnijim zonama, a što će osobama olakšati ulazak ne samo invalidskim kolicima nego i dječjim kolicima, ali i starijim osobama – poručuje Burek, dodajući da je već upućena preporuka za omogućavanje pristupa vjerskim i sakralnim objektima.

Marija Mihelić
kosina
AKO NE MOŽE BETONSKA, RJEŠENJE JE PRIJENOSNA
DIZALO U ZDRAVSTVENOJ STANICI “DRAVA”
Osječko-baranjska županija već neko vrijeme provodi projekt dostupnosti zdravstvene zaštite u svim objektima. Međutim, Zdravstvena stanica Drava u Osijeku zbog svoje konstrukcije nije mogla osigurati pristup osobama s invaliditetom. Prema preporuci osječkog područnog ureda, pa i upozorenju, krenulo se u izradu projektne dokumentacije za dizalo u toj ustanovi.

- Zbog same konstrukcije zgrade rampu nije moguće postaviti, no dizalo će svakako dobro doći osobama s invaliditetom, koje će konačno moći ući u ustanovu - kaže Burek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike