Osijek
SEZONA GRIPE POČINJE ZA 20-AK DANA, A MOŽE TRAJATI DO OŽUJKA

U prosincu stiže još 3000 doza cjepiva protiv gripe
Objavljeno 28. studenog, 2019.

Na zahtjev ordinacija obiteljske medicine i pedijatara Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije naručio je još 3000 doza cjepiva protiv gripe. Cjepiva bi trebala stići u prvom tjednu prosinca i bit će distribuirana u ordinacije. Inače, podsjetimo kako je ZZJZ ove godine do sada dobio 21.600 doza, što je nešto malo više od lanjske potrošnje, a ova količina doslovce je planula u prva tri dana cijepljenja. U županijskom ZZJZ-u kažu kako još nema laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa, a da sezona zapravo počinje u drugoj polovini prosinca i traje čak do ožujka.

- Što se tiče cijepljenja, to se može učiniti i kada sezona počne, jer ne znači da ćete odmah dobiti gripu. Naime, vrijeme inkubacije je samo četiri dana, ali se smatra da je optimalno da se stvore antitijela bar 14 dana. No zanimljivo je i da vi, ako nemate sreće, u jednoj sezoni možete i četiri puta dobiti gripu jer će ove sezone harati četiri podtipa gripe, i to dva A i dva B tipa. Upravo zbog toga ove godine i cijepimo četverovalentnim cjepivom, dok smo lani cijepili trovalentnim, u kojem su bila dva virusa tipa A i jedan B. U slučaju da ste se cijepili prethodnih godina, cjepivo vam ne vrijedi, jer virus svake godine mutira, pa se čak mijenja i tijekom same sezone i učinkovitost cjepiva do kraja sezone može biti nešto slabija, objašnjava epidemiolog, dr. sc. Tomislav Dijanić, voditelj Odjela za zarazne bolesti pri Epidemiološkoj službi ZZJZ-a Osječko -baranjske županije.

U ZZJZ-u naglašavaju kako svi koji nisu kandidati za besplatno cijepljenje (kronični bolesnici, stari, djeca i trudnice) mogu se cijepiti o vlastitom trošku. Naime, u ljekarnama je ovo četverovalentno cjepivo moguće kupiti po cijeni od 85 do 95 kuna (ovisno o proizvođaču, nap.a).

Zanimljiv je i podatak da je osoba zaražena virusom gripe zarazna čak nekoliko dana prije pojave simptoma te sve dok joj potpuno ne padne temperatura bez terapije, a smatra se da je to oko sedam dana nako pojave simptoma. N.Z. Eberhard

Nefreteta Z. Eberhard
U slučaju gripe obvezna je karantena
U ZZJZ-u napominju kako se za cijepljenje o vlastitom trošku morate dogovoriti sa svojim liječnikom, koji vam mora izdati pomoćni recept za kupnju cjepiva. Bez recepta nije moguće kupiti cjepivo. Potom se s cjepivom mora doći u iznimno kratkom roku kod liječnika, a kako se ono ne bi kompromitiralo. - U slučaju da se nismo cijepili i obolimo, važno je da prvih dana izbjegavamo dolazak među ljude. Najvažnije je mirovanje, vitamini, skidanje temperature i hidracija, te karantena, kako bolest ne bismo širili dalje - upozorava dr. Dijanić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike