Svijet
NARASTAO BROZ ŽRTAVA

Potresi u Albaniji ne prestaju, gradovi u prometnom kolapsu
Objavljeno 29. studenog, 2019.

Spasilačke ekipe koje pretražuju ruševine nakon razornog potresa koji je pogodio Albaniju pronašle su tijela deset novih žrtava u noći između srijede i četvrtka, čime je broj poginulih dosegnuo 40.

Potres, koji je pogodio Albaniju u zoru u utorak, magnitude je 6,4 te je najsnažniji u posljednjih nekoliko desetljeća u toj zemlji.

"Pronašli smo deset novih žrtava tijekom noći", objavilo je ministarstvo obrane i dodalo: "Sada je 40 mrtvih." Spasioci su pronašli 46 preživjelih koji su zbrinuti u bolnicama u Tirani, no nade u pronalazak novih preživjelih pod ruševinama blijede s protokom sati. Rad spasilačkih ekipa otežan je neprestanim podrhtavanjima tla. U srijedu je novi potres magnitude 5,3 izazvao paniku. Oko 650 osoba ozlijeđeno je u katastrofi, od kojih deset teško, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Albanske vlasti proglasile su izvanredno stanje u dva grada najteže pogođena potresom: turistički obalni grad Drač na Jadranu i Thumane, sjeverno od prijestolnice Tirane.

Da stvar bude gora, potresi su se nastavili i u četvrtak. Reporterska ekipa N1 televizije javila se iz grada Drača, gdje je u četvrtak oko 12 sati zabilježeno još jedno snažno podrhtavanje tla. Uplašeni su građani nakon novog potresa napustili stambene objekte i izašli na ulice. U gradu je vladao potpuni prometni kolaps, ali nije bilo informacija o eventualno povrijeđenim osobama.

Prema podatcima iz Euromediteranskog seizmološkog centra, epicentar potresa jačine 5,1 stupnj po Richteru zabilježen je u Jadranskom moru, 26 kilometara zapadno od Drača. Potres se osjetio i u Crnoj Gori, ali i na području Dubrovnika. Na EMSC-u su ljudi komentirali kako je potres bio jak te da je bilo strašno.

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je u četvrtak akciju prikupljanja pomoći za stradalo stanovništvo u Albaniji. Mnoge europske države poslale su specijalizirane vojnike, alate i pse tragače kako bi pomogli u akciji spašavanja.

Najjači potres u Albaniji posljednjih desetljeća u srijedu je srušio brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike.

Hrvatski Crveni križ poručio je da pripadnici albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj, koji ne uspijevaju stupiti u kontakt s članovima obitelji, mogu kontaktirati Službu traženja Albanskog Crvenog križa na broj +35542222037 ili Službu traženja HCK-a na broj 01 4655 369. U priopćenju se dodaje da Hrvatska u Albaniju šalje materijalnu pomoć u sklopu koje će HCK poslati 500 kompleta posteljine te 2000 konzervi hrane. Pozivom na broj 060 9011 unesrećenima se donira 6,25 kuna. Građani mogu pomoći i uplatom donacije na žiroračun Zagrebačke banke. IBAN HR84 23600001502671545/Poziv na broj 700, a za uplate iz inozemstva preko SWIFT koda ZABAHR2X. Također se može donirati preko mobilnog bankarstva te preko stranice www.hck.hr. I Hrvatski Caritas pokrenuo je akciju žurne pomoći stradalima u potresu u Albaniji te je iz svojega interventnog fonda Albanskome Caritasu poslao žurnu novčanu pomoć od deset tisuća eura.

Premijer Edi Rama proglasio je 30-dnevno izvanredno stanje u Thumaneu i Draču. U srijedu je bio proglašen dan žalosti, a proslave dana neovisnosti 28. i 29. studenoga su otkazane. Kosovo je u znak solidarnosti također proglasilo dan žalosti. Italija, Francuska, Rumunjska, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija uključili su se u akcije spašavanja.

U Albaniji je poslan i hrvatski tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite i osam potražnih pasa za spašavanje.

Vuk Tešija/H
Rad spasilačkih ekipa otežan je neprestanim podrhtavanjima tla, koja dovode u opasnost i spasioce
Najčitanije iz rubrike