TvObzor
HRT: DOKUMENTARNI SERIJAL "OPSTANAK"

Priča o demografskom slomu Hrvatske
Objavljeno 29. studenog, 2019.
U svakoj od sedam epizoda serijala, autora Dubravka Merlića, otvara se jedan segment te problematike koji se dokumentira materijalima i ljudskim sudbinama

Hrvatska radiotelevizija u ponedjeljak, 2. prosinca, u 20.05 na svom Prvom programu počinje prikazivati novi dokumentarni serijal u sedam nastavaka “Opstanak”. To je ujedno i svojevrsni “povratak” Dubravka Merlića na HRT – ali ovaj put u ulozi koautora, voditelja i koscenarista te producenta serijala “Opstanak”.

Dokumentarni serijal ‘’Opstanak’’ u sedam tematskih cjelina/epizoda obrađuje demografski slom – najozbiljniji problem s kojim se suočava Hrvatska. U svakoj od sedam epizoda otvara se jedan segment te problematike koji se dokumentira materijalima i ljudskim sudbinama iz onih dijelova Hrvatske ili zemalja u koje su se Hrvati iselili. Istodobno stručnjaci analiziraju sadašnje stanje i uzroke te predviđaju nastavak procesa vezanih uz taj problem. Serija se više bavi demografijom ljudskih sudbina i hrvatskom svakodnevicom, a manje brojkama i postotcima.

Takav pristup demografskoj problematici omogućit će gledateljima da demografiju ne sagledaju samo kroz brojke i znanstvene teze nego i da osjete taj problem i kroz ljudske sudbine iz svih dijelova Hrvatske. Neke od tih sudbina pokazivat će određeni demografski problem u manje ili više pesimističnom tonu, ovisno o problemu ili području na kojemu se događa, no cilj takvog pristupa jest i da se pokaže kako živi narod.

Kako bi hrvatski narod mogao živjeti – u TV serijalu ‘’Opstanak’’ analizirat će domaći i međunarodni eksperti i političari, koji će na kraju svake epizode ponuditi rješenja koja mogu usporiti ili ukloniti pojedine negativne demografske
trendove.

Autori serijala, voditelj i scenarist Dubravko Merlić, demografski ekspert prof. dr. Stjepan Šterc i scenarist Željko Matić, putujući Hrvatskom posjećuju ljude i mjesta na kojima dokumentiraju demografske probleme. Istodobno u svakoj epizodi, u suradnji s domaćim i inozemnim ekspertima analiziraju korijene i status problema, ali i predlažu rješenja koja mogu ublažiti ili zaustaviti iznimno negativne demografske trendove.

Ključno razdoblje u kojem su se dogodile tektonske demografske promjene u Hrvatskoj jest razdoblje između 1991. i 2001. godine. Agresija na Hrvatsku i privremeno zaposjednuta područja u tom su razdoblju prouzročile velike demografske promjene obilježene prije svega iseljavanjem srpske populacije te useljavanjem Hrvata iz BiH, Vojvodine i Kosova. Popis stanovništva iz 2001. najbolje pokazuje te promjene – jer Hrvatska je imala čak 6,6 % manje stanovnika nego 1991. godine. Autori serijala obilaze dijelove Hrvatske i susjednih država gdje su se promjene dogodile, a znanstvenici govore o razdoblju u kojemu se definirala početna demografska točka suvremene Hrvatske. (N.K.)
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”