Tehno
GLOBALNI INDEKS POVEZANOSTI

Ulaganje u digitalne tehnologije povećava BDP
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Kontinuirane investicije u najnaprednije tehnologije poput umjetne inteligencije mogu digitalno razvijenim državama podići BDP za više od jedan posto, a u manje digitalno razvijenim zemljama multiplikator na BDP vidi se u investicijama u svim područjima ICT tehnologija, zaključak je ovogodišnje publikacije Globalni indeks povezanosti (GCI - Global Connectivity Index) koju već šestu godinu objavljuje Huawei. Prema toj publikaciji, 79 zemalja svijeta raspoređeno je u tri kategorije s obzirom na svoje indekse: zemlje lideri, zemlje koje prihvaćaju nove tehnologije te zemlje početnice. Kad je digitalna transformacija u pitanju, najnaprednije zemlje prve kategorije su SAD, Švicarska i Švedska s indeksom većim od 80. Te zemlje prepoznale su važnost ulaganja u AI (artificial intelligence).

Hrvatska se s indeksom 50 nalazi u drugoj kategoriji sa zemljama poput Estonije, Španjolske, Grčke, Portugala, Italije i sl. To znači da se Hrvatska nalazi u društvu zemalja koje su prihvatile digitalne trendove i ulažu napore da ojačaju ICT infrastrukturu radi jačanja BDP-a.

Izvješće GCI-ja 2019. također otkriva i ključne načine na koje države koje tek započinju s ciklusom digitalne transformacije mogu potaknuti veći ekonomski uspjeh. “Inteligentna povezivost nesumnjivo ubrzava razvoj digitalne ekonomije, pa bi vlade i čelnici zemalja trebali bez prepreka početi prihvaćati nove tehnologije i davati prednost industrijama koje jamče uspješnu digitalnu transformaciju. Od toga će apsolutno svi dionici imati višestruku korist. Osim toga, već smo kao društvo shvatili da nove tehnologije mogu biti rješenje i za najsloženije probleme poput klimatskih promjena ili velikog udjela siromaštva na svjetskoj razini. Sada pak vidimo kako fuzija 5G mreže, AI-ja, IoT-a te usluga u oblaku redefinira svijet u kojemu živimo na opću korist”, izjavio je Kevin Zhang, direktor ICT odjela u Huaweiju. M.R.

Najčitanije iz rubrike