Regija
OBILJEŽILI 125. GODINA ROĐENJA JOSIPA ANDRIĆA

Nitko nije opjevao Požegu kao Andrić u 50-ak skladbi
Objavljeno 28. studenog, 2019.
Tamburaška nagrada na natjecanju orkestara u Požegi dobit će Andrićevo ime
POŽEGA

Obilježavajući 125. godina rođenja Josipa Andrića, Požega se odužuje skladatelju, doajenu hrvatske tamburaške glazbe, glazbenom teoretičaru i kritičaru, etnomuzikologu, književniku – riječju: velikoj i svestranoj osobi, koja je Požegu smatrala svojim glazbenim rodnim gradom, u kojem je napisao svoj prvi glazbeni ciklus "Pod požeškim brdima". To je ujedno naziv programa koji sadrži tri događaja kojima mu se odužuju Požežani. U Glazbenoj školi otvorena je izložba koja prikazuje njegovo djelovanje te je održan autorski koncert njegovih skladbi. Kako je rečeno na otvorenju izložbe, dogodine će se i tamburaška nagrada na natjecanju orkestara koje se održava u Požegi dobiti njegovo ime.

Filharmonija
- Dr. Josip Andrić bio je veliki pokretač glazbenog života u svom dobu, veliki promotor tamburaške glazbe i stvarno nas je zadužio da se ovakvim projektima sjetimo njega i njemu u čast posvetimo. Posebno mi je drago što smo upravo mi ispunili njegovu neostvarenu želju, a to je osnivanje tamburaške filharmonije, koju je moj prethodnik Veljko Valentin Škorvaga sa svim učenicima i profesorima ove škole uspio i napraviti - istaknuo je na otvorenju izložbe Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole Požega.

Izložba kronološki prikazuje život i postignuća Josipa Andrića, brojnom notnom građom i fotografijama koje posjeduje Gradski muzej Požega i iz privatnog vlasništva Antala Šarvaryja iz Plavne, odakle dolazi i tambura Josipa Andrića. Naime, izložba i koncert pripremljeni su u suradnji s Hrvatskom glazbenom udrugom "Festival bunjevačkih pisama", Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

- Josip Andrić zapalio je iskru znanja, volje i želje da ovi prekrasni mladi ljudi krenu tim stopama umjetnosti, da u sinergiji zajednički s bunjevačkim Hrvatima promoviramo njegovo veličanstveno djelo - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić, simbolično otvarajući izložbu.

Svestranost
Andrić je Požegu zadužio posvetivši joj pedesetak skladbi, ne računajući njegovo glazbeno djelovanje kao dirigenta i Tamburaškog orkestra "Bisernica" i pjevačkog zbora "Lira", pokretača glazbenog života tadašnje Požege. Iako je u Požegi proveo osam godina, "Na Požegu nikada nije zaboravio, posvetio joj je pedesetak skladanih djela postavši tako najopjevaniji grad u Slavoniji. Uglazbljujući stihove požeških gimnazijalaca, požeških književnika i drugih, opjevao je Sokolovac, Tekiju, Arslanovce, Orljavu, požešku berbu, ulicu Vučjak, Jagodnjak, Grgin dol, Fratrovicu", rekla je Maja Žebčević Matić, viša kustosica Gradskog muzeja Požega, autorica izložbe, koja će o životu i djelu Josipa Andrića održati i predavanje u četvrtak.

Kulminacija večeri bio je koncert odabranih skladbi Josipa Andrića, na čijem početku smo čuli ciklus "Pod požeškim brdima". Najbrojniji su bili tamburaški nastupi, na kojima su uz požeške učenike osnovne i srednje glazbene škole nastupili gosti iz Subotice, Tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge "Festival bunjevačkih pisama". Koncert je bio kruna svega što se moglo reći o Andriću, koji jest promovirao tamburašku glazbu, ali je Andrić kao obrazovani glazbenik pokazao svoj umjetnički izričaj i kroz skladbe za pjevače i klavir.

Branka Starčević Tesari
Izložba kronološki prikazuje život i postignuća Josipa Andrića, brojnom notnom građom i fotografijama
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike