Novosti
URSULA VON DER LEYEN O MIGRACIJI, EKOLOGIJI, ZAPADNOM BALKANU, TEHNOLOGIJI...

Parlament potvrdio Europsku komisiju
Objavljeno 28. studenog, 2019.
Europski parlament potvrdio je u srijedu novu Europsku komisiju pod vodstvom njemačke demokršćanke Ursule von der Leyen nakon što je šefica tog izvršnog europskog tijela predstavila kolegij povjerenika i program.


Europski parlament je s 461 glasom "za", 157 "protiv" i 89 suzdržanih, pri čemu je glasovalo ukupno 707 parlamentaraca, dao zeleno svijetlo novoj komisiji koja petogodišnji mandat počinje 1. prosinca, na desetu godišnjicu Lisabonskog ugovora, i trajat će do 31. listopada 2024. Komisija će imati osam potpredsjednika, među kojima je troje izvršnih potpredsjednika. Jedna od potpredsjednica je i Hrvatica Dubravka Šuica, koja je zadužena za demografiju i demokraciju.


"Europa bi trebala postati predvodnica u rješavanju svjetskih problema, od tranzicije na nultu emisiju stakleničkih plinova do sile u digitalizaciji i gospodarstvu koje uspostavlja ravnotežu između tržišta i društva", poručila je Ursula von der Leyen u EP-u.


Stavivši u svom govoru poseban naglasak na klimu, najavila je da bi Europa mogla postati prvi kontinent 2050. koji će biti ugljično neutralan, poručivši da novi zeleni plan ima za cilj ne samo smanjiti emisiju štetnih plinova, nego i omogućiti stvaranje novih radnih mjesta. "Ali Europa će biti i sila digitalizacije, bit će gospodarstvo koje postiže ravnotežu između tržišta i društva, ona će voditi u rješavanju svjetskih problema", izjavila je von der Leyen.


Ursula von der Leyen samo je u jednoj rečenici spomenula naše susjedstvo. "Moramo pokazati prijateljima na zapadnom Balkanu da dijelimo isti kontinent, dijelimo istu povijest, dijelimo istu kulturu, i dijelit ćemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena", izjavila je.


Osvrnula se i na problem migracija očito dajući do znanja da Europa neće biti više tako gostoljubiva. "Europa će uvijek pružiti utočište onima kojima je potrebna međunarodna zaštita. I u našem je interesu da oni koji ostanu budu integrirani u naše društvo. Ali mi također moramo osigurati i povratak kući onima koji nemaju pravo ostati", izjavila je, nakon čega je uslijedio aplauz.


Europski parlament je inače potvrdio Ursulu von der Leyen na čelno mjesto Komisije još sredinom srpnja, no njezino imenovanje nije išlo glatko te su zastupnici komentirali da se kompromisna kandidatkinja Europskog vijeća provukla kroz iglene uši.
Za Ursulu von der Leyen kao šeficu Komisije na tajnom glasovanju potporu je tada dalo 383 zastupnika, samo devet više od potrebne apsolutne većine, 327 je bilo protiv, a 22 suzdržano. Ursula von der Leyen je do dolaska na čelo Komisije bila njemačka ministrica obitelji, od 2009. do 2013. ministrica rada, dok je 2013. postala ministrica obrane.V.Tešija
Bez Britanaca
Uoči glasovanja u EP-u zemlje članice EU-a u Bruxellesu su potvrdile popis od 27 članova nove Europske komisije na kojem nema britanskog povjerenika. Prema Lisabonskom ugovoru svaka članica Europske unije ima svoga povjerenika u Komisiji, a Velika Britanija, kojoj je produljen ostanak u EU-u do kraja siječnja sljedeće godine, odbila je poslati kandidata za povjerenika.