Sport
DVA LICA BIJELO-PLAVIH

Lavovi u Gradskom vrtu,
a na gostovanjima miševi
Objavljeno 27. studenog, 2019.
Osijek je ove jeseni u gostima osvojio mršavih šest bodova i pobijedio samo jednom

Nogometaši Osijeka svoju treću poziciju na tablici duguju odličnim nastupima u Gradskom vrtu. Naime, ove su jeseni na svom terenu prosuli samo četiri boda a da pri tome nisu doživjeli ni jedan poraz.

Problemi u gostima
Učinak je mogao biti još kvalitetniji da se nije dogodila ona čudna završnica susreta s Varaždinom, u kojem su bijelo-plavi ostale bez pobjede koja im je već bila u džepu, jer su u posljednju minutu ušli s vodstvom od 2:0. No Varaždinci su se čudesno vratili na 2:2. Drugi sretnik koji je izvukao živu glavu u Gradskom vrtu bio je Dinamo (0:0). Ta dva remija tek će neznatno pokvariti impozantan učinak na domaćem terenu, gdje je Osijek osvojio 83 posto raspoloživih bodova (20 od 24), što je drugi najbolji učinak u HNL-u ovog trenutka. Bolji ima samo Hajduk na Poljudu, koji ima savršen učinak, bez izgubljenog boda.

Ta serija pozitivnih rezultata u Gradskom vrtu, koja traje još od veljače, skriva "mračnu tajnu" osječke momčadi. To su gostovanja ove jeseni. Na njima je Osijek dosad osvojio mizernih šest bodova od 24, koliko mu je bilo na raspolaganju, što je samo 25 posto osvojenih raspoloživih bodova. Ne treba isticati kako je to najslabiji učinak među momčadima u prvih šest na ljestvici. Samo jednom, u Koprvinici, Osijek je osjetio slast pobjede kao gost (4:0), a još je triput uspio izbjeći poraz i osvojiti jedan bod (Istra 1961, Rijeka i Inter Zaprešić). Taj slab učinak neće previše promijeniti do kraja polusezone, jer je pred bijelo-plavima samo još jedno prvenstveno gostovanje, i to već ove subote u Varaždinu. Dakle, maksimum koji mogu izvući jest devet osvojenih bodova na strani, a takav su učinak, recimo, bijelo-plavi imali u posljednjoj sezoni kada su se borili za opstanak, u jesen 2015. U svakom slučaju, tako slabi rezultati izvan Gardskog vrta ozbiljan su problem u ostvarivanju visokih ambicija, koje sežu do plasmana u kvalifikacije Lige prvaka. Da su bili samo malo bolji na gostovanjima u ovoj polusezoni, bijelo-plavi bi već sada držali najmanje drugu poziciju.

Rekordna 2016.
Ovako, treneru Ivici Kuleševiću ostaje pokušaj pronalaženja pobjedničke formule za susret u Varaždinu. Valjda će je pronaći, jer on i potpisuje jedini gostujući trijumf u ovom dijelu sezone.

Ti slabi rezultati s gostovanja zapravo su nastavak priče o nedostatku pravog balansa u rezultatima, s čime se Osijek bori od početka ere Meštrović-Meszaros. Prvo sezone 2016./17. Ta je jesen, recimo, ostala zabilježena kao rekordna po broju osvojenih bodova na gostovanjima. Donijeli su ih bijelo-plavi 23, uz čak sedam gostujućih pobjeda, a te su godine Osječani loše stajali u derbijima, a nisu baš briljirali ni u domaćim susretima. Sljedeće sezone, 2017./18., pojavio se problem prevelikog broja remija i malih utakmica. No i u njoj su Osječani u jesen na gostovanjima imali relativno pristojan učinak, 12 osvojenih bodova. Prošle sezone problem su bile domaće utakmice, a u jesen je na gostovanjima osvojeno vrlo dobrih 18 bodova. I, konačno, ove natjecateljske godine eto novog problema, koji se reflektira u lošem učinka na gostovanjima. Dobro, do kraja sezone sve se još itekako može popraviti, a trenutačno se kompenzira odličnim domaćim učinkom. Zapravo, nije lako objasniti taj podbačaj u gostima, jer, recimo, bijelo-plavi su kao gosti zabili 12 pogodaka, što uopće nije loše, ali su oni bili "nepravilno" raspoređeni. Recimo, na tri od osam gostovanja postignuto je čak devet pogodaka (četiri u Koprivnici, tri u Zaprešiću i dva u Splitu). U dosta pokazatelja postoje nerazmjeri koji na kraju uvijek prouzroče bodovni manjak.

Osijeku se još uvijek nije dogodila sezona u kojoj će mu igre i rezultati imati kvalitetan balans, koji je prvi preduvjet za uključivanje u utrku za prvaka, što sigurno u Gradskom vrtu priželjkuju u godinama koje dolaze.
Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
23

boda su s gostovanja Osječani donijeli 2016. godine
6

bodova na strani dosad je osvojio Osijek ove sezone
1

pobjedu izvan Gradskog vrta ostvarili su Osječani ove jeseni
Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

Najčitanije iz rubrike