Novosti
PRAVOSUĐE

Pad broja neriješenih predmeta
Objavljeno 27. studenog, 2019.
Broj neriješenih predmeta u hrvatskom pravosuđu pao je s 1,6 milijuna, koliko ih je bilo prije sedam-osam godina, na 350 tisuća krajem prošle godine, istaknuo je u utorak ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na konferenciji projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u RH".


Ukupna vrijednost projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u RH" iznosi 91 milijun kuna, od čega se 85 posto financira kroz Europski socijalni fond. Cilj mu je osiguranje učinkovitijeg, modernijeg i profesionalnijeg pravosuđa unaprjeđenjem sustava mjerenja, praćenja i evaluacije rada u pravosuđu, optimizacijom organizacije rada i poslovnih procesa, jačanjem kompetencija i kapaciteta čelnika pravosudnih tijela i službenika u pravosudnim tijelima te unaprjeđenjem razine i obuhvatnosti korištenja IT alata. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je da procesi u pravosuđu unaprijeđeni nabavom kvalitetne opreme. "Nabavili smo uređaje koji pretvaraju govor u pismo, 800 kompleta. Nabavili smo 2100 računala, 500 laptopa, 600 pisača, 150 skenera i podijelili sudovima i državnim odvjetništvima. Vrlo lijepa i kvalitetna oprema koja u sustavu funkcionira", kazao je Bošnjaković, istaknuvši da je cilj brže, bolje i modernije pravosuđe.
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović naglasio je da je za aktivnosti unaprjeđenja i modernizacije pravosuđa iz Europskog socijalnog fonda ukupno osigurano 195 milijuna kuna te da se provode optimizacija i digitalizacija pravosudnog sustava, nastavak digitalizacije zemljišnih knjiga te jačanje kapaciteta pravosudnih službenika u probacijskom i zatvorskom sustavu ukupne vrijednosti oko 140 milijuna kuna. "U okviru ovih aktivnosti jačaju se kapaciteti više od 1300 pravosudnih djelatnika te se unaprjeđuje organizacija rada u okviru 22 suda na području cijele Hrvatske. Cilj je skraćivanje trajanja sudskih postupaka te poboljšanje učinkovitosti u rješavanju predmeta", kazao je Aladrović. H
Možda ste propustili...

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

PARLAMENTARNI IZBORI ZATVARAJU ŠALTERE

Banke 17. travnja neće raditi

Najčitanije iz rubrike