Regija
VINSKE PRIČE SRIJEMA U ZAGREBU

Vino je najljepša pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji
Objavljeno 27. studenog, 2019.
VINKOVCI - Vina s obronaka Fruške gore, hrvatskog dijela Srijema, jedno su od najvećih iznenađenja destinacije Slavonije i Srijema koja se tek treba otkriti - riječi su direktorice Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujane Bušić Srpak izrečene na predstavljanju "vinskih priča Srijema" u Zagrebu, gdje je pokazan tek mali dio te čarolije.- Naša priča je osebujna, nikog ne ostavlja ravnodušnim, izaziva snažan dojam, svako vino obećava i neće razočarati ni kvalitetom ni cijenom - rekla je Bušić Srpak na vinskoj radionici koja je, u prigodi zagrebačkog vinskog tjedna kada je održan i 14. Zagreb VINOcom, Međunarodni festival vina i kulinarstva s više od 300 izlagača iz Hrvatske i Europe, održana u vinoteci Pupitres poznate hrvatske sommelierke Jelene Šimić Valentić.

- Srijem i Slavonija predstavili su se nepretenciozno i samozatajno, vinima koja intrigiraju, ali i osvajaju na prvu, idealnim za opuštanje i uživanje u svakom gutljaju - rečeno je, dok je nakana Šimić Valentić bila "demistificirati priču o vinu kao nečem uzvišenom i ekskluzivnom, rezerviranom samo za znalce". Predstavljeno je sedam iznimnih vina - i dva iznenađenja.

Prvo je bilo da među vinima nema graševine, otkrila je direktorica TZ-a s hrvatskog istoka, što je bilo posve neočekivano za Srijem i Slavoniju u kojoj je ta sorta najrasprostranjenija i daje iznimne rezultate. Fokus je, naime, tog puta bio na raznolikosti sorti i stilova iločkih vinara koji "svaki na svoj način pričaju lijepu vinsku priču". Degustacija je počela netipičnim pitkim Chardonnayom iz 2017. Vinarije Trs, opisanim kao svakodnevno vino koje se može pijuckati kao aperitiv ili sljubiti s laganim jelima, dok je lagan, ugodan i ekspresivan Silvanac zeleni iz 2018. Mirka Čobankovića, pomalo predikatnih nota, pravo iznenađenje za tu sortu, a Buhačev Rose iz 2018. ističe se bojom lososa i slatkastim okusom podsjeća na šumske jagode, maline i bobičasto voće. Suptilan i harmoničan Traminac Principovac iz 2015. godine, također Iločkih podruma, s okusom marelice te nježnim notama petroleja, meda, dunja, karameliziranog šećera… kao drugo iznenađenje večeri zaokružio je vinsku priču.

Vino je najljepša pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji - bio je krajnji zaključak predstavljanja u Zagrebu. A Rujana Bušić Srpak za kraj je naglasila: "Duga tradicija vinarstva, suvremene tehnologije, znanje naših vinara, širina okusa i doživljaja, potvrđuju činjenicu da Srijem i Slavonija imaju mnogo toga ponuditi." S. Butigan
Kvaliteta koja privlači goste
U Zagrebu je kušan i elegantan Cabernet franc iz 2016. Vinarije Trs, prozirno-rubinske boje i okusa crnog ribizla, malina i kupina, a neobičan, vrlo zanimljiv i poseban Principovac Chardonnay iz 2016. Iločkih podruma, stilom, mirisom i okusom bio je sjajan uvod u predikate od traminca - sorte koja upravo u Srijemu daje najbolje rezultate. Dragunov Traminac izborne berbe bobica iz 2015. podsjeća na ruže, rahatluk i marelice, a Traminac izborne berbe prosušenih bobica iz 2011. Iločkih podruma osebujno je i moćno vino.

- Posebno me se dojmila linija Principovac. Takvim se vinima možemo ponositi i ponuditi ih svakom stranom gostu. Riječ je o kompleksnim, moćnim, karakternim, osebujnim vinima, lijepo izbalansiranim, majstorski napravljenim - zaključila je Jelena Šimić Valentić. Srijemskim vinima pozitivno je bio iznenađen i poznati chef Marin Rendić, istaknuvši kako je kod vina vrijednost za novac iznimno važna komponenta, a “odnos cijene i kvalitete kod srijemskih vina može polučiti sjajne rezultate na tržištu i privući mnogo gostiju na krajnji istok Hrvatske”.
Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana