Svijet
KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE

Pariz i Berlin žele snažniju Uniju
Objavljeno 27. studenog, 2019.
Njemačka i Francuska zajednički su predložile obrise "Konferencije o budućnosti Europe", koja bi u sljedeće dvije godine trebala identificirati koje reforme provesti kako bi Europska unija postala snažnija i učinkovitija.


"Konferencija bi se trebala baviti svim bitnim pitanjima za budućnost Europe radi toga da se Europsku uniju učini ujedinjenijom i suverenom - poput uloge Europe u svijetu, njezine sigurnosti i obrane, susjedstva, digitalizacije, klimatskih promjena, migracija, borbe protiv nejednakosti, našeg modela ‘socijalnog tržišnog gospodarstva‘ (uključujući socijalna prava, industrijsku i inovacijsku politiku, trgovinu, Ekonomsku i monetarnu uniju, konkurentnost) vladavinu prava i europske vrijednosti", kaže se u zajedničkom njemačko-francuskom dokumentu, koji je dostavljen svim ostalim državama članicama EU-a. Konferencija bi trebala započeti s radom početkom sljedeće godine za vrijeme hrvatskog predsjedanja i završiti 2022. U njoj bi trebale sudjelovati tri glavne institucije EU-a (Vijeće, Komisija i Parlament), građani, civilno društvo, itd.


Konferencijom bi trebala predsjedati istaknuta osoba na europskoj razini, koja bi bila na čelu male upravljačke skupine u kojoj će biti zastupljene institucije EU-a, zemlje članice, stručnjaci i civilno društvo.
Kao jedan od kandidata za čelnika Konferencije spominje se dugogodišnji zastupnik EU parlamenta Guy Verhofstadt. S Komisijine strane, rad u Konferenciji predvodit će Dubravka Šuica. H
Možda ste propustili...

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike