Crna kronika
VATROGASNA INTERVENCIJA U POŽEGI

Cijev u dimnjaku izazvala požar
Objavljeno 27. studenog, 2019.
POŽEGA - Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura zahuktala se sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora u Slavoniji i Baranji, što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. Jedan takav požar izbio je u ponedjeljak oko 21.30 sati u kući 43-godišnjaka u Ulici dr. Franje Tuđmana u Požegi.


- Tijekom loženja kamina došlo je do pregrijavanja metalne dimovodne cijevi koja prolazi kroz strop izrađen od trske i drvenih greda, zbog čega se toplina prenijela na trsku, koja se zapalila, kao i jedna greda - doznajemo od Nikoline Janković, glasnogovornice Policijske uprave požeško-slavonske. Samo dan ranije, u Osječko-baranjskoj županiji, vatrogasci su nadzirali izgaranja dimnjaka u Ulici Matije Gupca u Ladimirevcima, ali i u Velebitskoj ulici u Osijeku.


Kako bi se spriječili požari i moguća stradavanja iz požeške policije podsjećaju građane da je potrebno da ovlašteni dimnjačar pregleda i očisti sve dimnjake prije sezone loženja, a kasnije u rokovima koji su određeni gradskim ili općinskim odlukama. Izvanredne preglede i čišćenje dimnjaka potrebno je učiniti pri svakoj promjeni uređaja za loženje ili promjeni goriva.


- Savjetujemo da ne palite krute energente u kućištima za gorivo i ne polijevajte ih prije paljenja zapaljivim tekućinama. Prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara, sklonite lakozapaljive stvari. Očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta. Provjerite i sustav centralnog grijanja kako biste izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, a tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade - podsjećaju iz policije. Kako dalje ističu, dimnjačara treba odmah pozvati ako dimnjak dobro ‘‘ne vuče‘‘, kada se u prostoriji glatke površine vlaže, odnosno rose, jer se možda radi o povratu dimnih plinova, što može biti kobno. Isto tako, ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, to može biti povezano s neispravnim dimnjakom, a dimnjačara treba pozvati i ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.
- Zapamtite, samo ispravno izveden, pregledan i očišćen sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način - poručuje Nikolina Janković. S.Lacić
Toplina se sa cijevi prenijela na trsku koja se zapalila, kao i jedna stropna greda
24

sata nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

Najčitanije iz rubrike