Osijek
UČENICA UGOSTITELJSKE ŠKOLE

Sara Glavaš (17) najbolja je mlada slastičarka u RH
Objavljeno 23. studenog, 2019.
Nakon završetka škole čeka je posao u struci, a najveća joj je želja otvoriti slastičarnicu

Vezani članci

UČENICI UGOSTITELJSKE ŠKOLE NIŽU USPJEHE

Domenika Deže osvojila treće mjesto

Odmalena sam ‘kuhala‘ u pijesku, radila torte od blata, i uvijek sam uz mamu tijekom odrastanja gledala kako ona kuha i pravi kolače, pomagala joj. Tako se rodila želja u meni da i sama krenem sa svojim slasticama, priča sedamnaestogodišnja Sara Glavaš iz Bizovca, učenica osječke Ugostiteljsko-turističke škole, koja se od nedavno može pohvaliti titulom Najbolje mlade slastičarke stečene na 13. Danima hrvatskog kulinarstva.

Riječ je o najvažnijoj manifestaciji kulinarske struke u Hrvatskoj, a, uz profesionalne kuhare i slastičare koji pokazuju svoja znanja i vještine, prilika je to za dokazivanje i oslobađanje kreativnosti mladih talenata, učenika završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola, koji se natječu u Kamelija kupu. Jedan je od zadataka bio pokazati znanje u izradi torte - na temu ‘Nautika‘. Sara je stručni žiri oduševila elegantnom, a upečatljivom tortom. Naravno i okusom te preciznošću izrade.

- Moja torta je zlatno-bijele kombinacije s glavnim motivom - sidrom, koje sam izradila od tičino mase. Uz sidro, tu su još mali kolut za spašavanje i brodić. Kako je tema ‘Nautika‘, i unutrašnjost torte napravila sam u morskome štihu - uz bademe, smokve... Mislim da je, uz izgled, presudio okus, ali i presjek torte, koji žiri posebno ocjenjuje - kaže Sara. Cijelu su tortu natjecatelji trebali izraditi ‘od nule‘.

- Bilo je poželjno koristiti što više vrsta biskvita, tehnika, pa sam bademe blanširala, tostirala, sjeckala... Sami smo pravili tičino masu, ukrase - kaže Sara. Pred njom je uskoro i završetak srednje škole, a kako je stipendistica jednoga hotela u Opatiji, posao ju ondje već čeka. Roditelji Mladen i Anita sretni su i ponosni. A Sarin je plan nakon toga i dalje se usavršavati i educirati te otvoriti vlastitu slastičarnicu.

Jasenka Pejaković
TORTU PRIPREMALA CIJELI DAN
Kroz smijeh priča nam Sara, iako je proces izrade torte trajao od jutra do mraka - to nije bio najstresniji i najteži dio natjecanja. “Tortu smo morali pripremiti u školi i gotovu dovesti na natjecanje. Meni je u tome pomogla mentorica, profesorica slastičarstva Ilonka Jakimov, i radile smo od sedam ujutro do gotovo 17 sati. Ali najteže je tortu bilo dovesti do odredišta jer putovanje je trajalo oko tri i pol sata. Bio je problem s tičino masom i toplinom u autu. Strahovala sam da se sve ne istopi na putu, ali na svu sreću, nije”, kaže najbolja mlada hrvatska slastičarka Sara, koju uskoro čeka i Gastro natjecanje.
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA FIZIKU

Zračenje i zlatne nanočestice, uz druge tajne fizike

ZDENKO BORAS, KIRURG IZ OSIJEKA S INOZEMNIM ISKUSTVOM

Čak 70 % pretilih izgubi sav višak kilaže nakon barijatrijske operacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije