Regija
POMOĆ OBITELJI CRNČAN

Obnovu opožarene kuće završiti prije zime
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Općina Viljevo pomogla je sa 50.000 kuna, a mještani su prikupili 40.000 kuna
VILJEVO - Prvoga studenoga ove godine, u trenutku kada su se svi pripremali za odlazak na groblje i još jedno sjećanje na najmilije, u Viljevu je požar uništio kuću šesteročlane obitelji Crnčan.Sreća u nesreći bila je da nitko nije bio u obiteljskoj kući, ali šteta je velika. Što je uzrok požara, još službeno nije poznato. Vlasnici kuće pretpostavljaju da su krive električne instalacije. Vatra je buknula u pokrovlju kuće i iako su članovi lokalnog DVD-a vrlo brzo nakon dojave stigli na mjesto događaja i lokalizirali požar, plamena stihija zahvatila je krovište površine 140 četvornih metara koje je u potpunosti izgorjelo. Vatrogasci su spriječili da vatra proguta i prizemlje, ali su zbog gašenja požara i polijevanja vodom uništeni zidovi, podovi i namještaj, a obitelj se našla na ulici. U kući, u prizemlju su živjeli Josip Crnčan sa suprugom i kćerkom, a u potkrovlju njegov sin Antonio sa svojom obitelji. Antonio se s obitelji smjestio kod punice, a njegovi roditelji i sestra prilagodili su jednu prostoriju u kući za boravak.

No kako je solidarnost u manjim hrvatskim sredinama nerijetko izraženija nego u gradovima, mnogi su odlučili pomoć nesretnoj obitelji u obnovi njezina uništenog doma.

Kako bi se obitelji pomoglo u financiranju nabave građevinskog materijala, u Viljevu je odmah provedena akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga od mještana, koji su prikupili približno 40.000 kuna.

U sanaciju kroviša obiteljske kuće uključila se i Općina Viljevo na inicijativu načelnika Dominika Kneževića. Općinsko vijeće Viljevo odlučilo je s 50.000 kuna financirati izradu novog krovišta. Općinski načelnik potvrdio nam je da se i ovom prigodom dokazalo koliko su Viljevčani velikog srca kada je riječ o pomoći najpotrebitijima. Iako je izrađeno krovište, obitelji je nužna pomoć u saniranju unutrašnjosti te nabavi namještaja. Načelnik Knežević naglašava da je svaka pomoć i donacija dobrodošla jer obnova kuće obitelji Crnčan još nije gotova. Obitelj Crnčan još je uvijek očajna i noćima ne spava od brige jer zima je na pragu.

- Velika nevolja i tuga snašla je moju obitelj. Još uvijek smo svi pod stresom. Požar se dogodio na sam blagdan Svih svetih oko 9.30 sati, a u noći mi je supruga rodila kćerkicu. Srećom, bile su u bolnici. Teško je. Krovište je sanirano, ali trebamo isušivati vlagu iz prostorija, a već se pojavljuje i plijesan. Situacija nije nimalo dobra - kaže Antonio Crnčan, koji nas je proveo kroz uništenu kuću. Zahvaljuje Općini Viljevo, mještanima, rodbini, prijateljima i poznanicima na pruženoj potpori.

Antonio i supruga Matea su zaposleni, a njegovi roditelji i sestra rade na OPG-u i drže bikove. Dugo će trebati da se oporave od šoka zbog katastrofe.

- Stanje je sada takvo kako je. Samo da majstori kvalitetno rade svoj posao i da se malo požure kako bi se što prije uselili u kuću. Požar nam je učinio veliku štetu, ali ćemo se oporaviti - zaključuje Antonio Crnčan.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

Najčitanije iz rubrike