Osijek
USPJEH OPĆINE ANTUNOVAC

Jedina općina u Slavoniji s pridjevom razvijena!
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Investicije se nižu u milijunskim iznosima, zapošljava se u upravo popunjenima Poduzetničkom inkubatoru i Gospodarskoj zoni

Jedina općina u svim slavonskim županijama koja nosi pridjev - razvijena, općina je Antunovac, pohvalio se, i to s punim pravom, Davor Tubanjski, općinski načelnik i predsjednik Lokalne akcijske grupe Vuka - Dunav.

- Možemo se pohvaliti objavom na www.ruralnirazvoj.hr - internetskoj stranici Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede - Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, koja je sve ovo što se kod nas događa godinama u području razvoja, gospodarstva i projekata koje provodimo ocijenio uspješnom pričom. Prema provedenoj indeksaciji, općina Antunovac jedina je pripala razvijenim dijelovima, a svoj razvoj zahvaljuje sredstvima iz EU fondova. Iskoristila je i pogodnosti mjere 7 Programa ruralnog razvoja. A koliko se može postići sredstvima Europske unije, najbolje svjedoči činjenica da je na području pet slavonskih županija Općina Antunovac jedina prema provedenoj indeksaciji razvijenih područja pripala upravu tu – u razvijena područja! Općina koja i dalje pripada području od posebne državne skrbi, jer je tijekom Domovinskog rata bila potpuno razorena, pritom je stala uz bok gradovima Osijeku, Našicama, Požegi i Slavonskom Brodu - navodi Tubanjski.

Ruralni razvoj
- To ocjenjujem apsolutno pozitivnim, ali nam u smislu EU projekata otežava situaciju. Naime, manja su sufinanciranja, a ima i natječaja na koja se ne možemo javiti, jer su isključivo za nerazvijena područja - dodaje Ante Modrić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Antunovac, koja je, kako bi što uspješnije aplicirali na fondove EU-a, 2013. godine osnovala Agenciju za održivi razvoj općine Antunovac - Roda d.o.o.

Ove godine, nastavlja Tubanjski, završili su projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Crkvenoj ulici u Ivanovcu. Rekonstrukcija ceste vrijednosti 2.092.098 kuna sufinancirana je cijelosti (85 % EU, 15 % RH).

- Program ruralnog razvoja bio je jedini način da obavimo pravu rekonstrukciju, jer bi takva investicija “pojela” polovinu našeg izvornog proračuna - jasan je pročelnik Modrić. Dodaje kako Općina priprema dokumentaciju i za obnovu Ulice kralja Zvonimira u Antunovcu.

U Općini s dvama naseljima, Antunovcem i Ivanovcem, koja prema popisu iz 2011. ima 3703 stanovnika, razvijaju i ruralni turizam. Ondje se, naime, nalazi jedno od dvaju gnijezda stepskog sokola zabilježenih u Hrvatskoj.

Povećano zapošljavanje
- Benefit je to koji koristimo u prijavi na natječaje i u svrhu turističke promidžbe - dodaje pročelnik Modrić. Podsjeća kako je Općina prije dvije godine sagradila cikloturističko odmorište kod utvrde Korođvar. Lani su otvorili i turističko-informativni centar Žnidarec, a projekt gradnje interaktivnog parka u središtu Antunovca prijavljen je kroz prekograničnu suradnju s Mađarima.

Tubanjski i Modrić napominju kako je daleko najveći projekt u povijesti općine Antunovac Poduzetnički inkubator i akcelerator u Gospodarskoj zoni Antunovac koja je, tek što je proširena na dodatnih pet hektara, kompletno popunjena, a upravo se dovršava i posljednja infrastruktura za tamošnje gospodarstvenike. Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac, vrijedan 21 milijun kuna, otvoren je ove godine i odmah su ga popunili poduzetnici kojima RODA i HAMAG BICRO pomažu u razvoju poslovnih pothvata.

- Naš je osnovni proračun bio samo petina onoga što su to bili iznosi koje smo dobili za provedbu tog projekta koji je 94 posto sufinancirala Europska unija - ponosni su Tubanjski i Modrić.

Darko Pejić
ŠKOLE I VRTIĆI PUNI DJECE
Antunovac je dobra priča ne samo zbog uspjeha u gospodarstvu i zapošljavanju, nego i u demografskom pogledu. U osnovnoj je školi 350 djece, u vrtiću njih više od stotinu. Općina je bila ratna zona, ali je od lani očišćena od mina, što je važno jer prevladava ratarstvo, a imaju približno 2200 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, što u zakupu, što pod koncesijama. Od Ministarstva poljoprivrede dobili su suglasnost na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Imaju još 330 hektara deminiranog zemljišta koje će ponuditi u zakup.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike