Regija
IPAK NIJE SAMO MODA?

Borna Mimić: Brada štiti i zdravlje i ten svakog muškarca
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Zimi brada muškarca može štititi od ledenog zraka i prehlade, a ljeti od UV zračenja, opeklina i alergena
ORAHOVICA

Borna Mimić (26) iz Orahovice svoj imidž temelji na njegovanoj bradi. I tvrdi kako je za muškarca zapravo zdravo nositi bradu. Borna je visokobrazovan, sportaš, otac i suprug, a na konstatno nošenje brade potkanula ga je i popularna akcija Movember, čiji je naziv spoj riječi “november” (studeni) i “moustache” (brkovi).

- Nastanak Movemebra seže u ne tako daleku 2004. godinu, kada je dobrotvorna organizacija Movember Foundation počela tu tradiciju u Australiji i na Novom Zelandu, a od 2007. godine prihvaćaju je i mnoge druge zemlje. Movember je počeo kao izazov puštanja brkova u znak potpore i promicanja svijesti o muškim bolestima, a prerastao je u globalnu javnozdravstvenu akciju radi sprečavanja, odnosno dijagnosticiranja ne samo raka već što većeg broja bolesti koje zahvaćaju mušku populaciju. Moja priča s bradom je zapravo krenula u djetinjstvu. Još kao klinac divio sam se glumcima u raznoraznim akcijskim filmovima koji su, mišićavog tijela i bradatih lica, spašavali svijet.. Tada sam samo pokušavao “uzgojiti” pokoju dlačicu na licu i u mojim adolescentskim godinama forsirano pokušavao izgledati ozbiljnije. S vremenom sam se susreo s pojmom Movember, koji se obilježava svakog studenoga, puštajući bradu i brkove iako ne znajući što to uopće znači. Sljedeće godine, kako je Movember dolazio, bio sam za jednu godinu iskusniji, informacija o globalnoj javnozdravstvenoj organizaciji bio sam punih usta nagovarajući prijatelje da i oni naprave isto... “Ostani neuredan bar jedan mjesec u godini!” rekao bih im pun samopouzdanja - priča Borna.

- Čitajući raznorazne članke o akciji Movember, dok češljam svoj brk, počinjem se pronalaziti u ne sada samoj akciji već i u životnom stilu koji bi mogao pratiti. Tada sam upoznao Josipu, sada već suprugu, koja nije skrivala kako joj je ljepše vidjeti bradatog muškarca. Nedugo nakon toga dobili smo prekrasnu kći Eleonoru, koja danas ima dvije godine. Tu se zapravo javlja moja prava ljubav prema bradi. Priča ide ovako: Eleonora, ili kako ju mi skraćeno zovemo Nora, tek je uspjela sklepati pokoju riječ i mahnito je ispaljivala “mama” i “tata”. Tada sam već bio bradati tata i odlučio sam napraviti promjenu i obrijati se... Haha, nikada neću zaboraviti trenutak kada sam izašao iz kupatila, a Nora je vrisnula u plač. Kako sam ostao bez brade, tako me kćer više nije prepoznala... O kako je bila ljuta na mene! Cijeli tjedan nije komunicirala sa mnom. To je bio zadnji put da sam se obrijao. Ova anegdota mi je zapravo dokazala da i bradat možeš imati osobnost, a da to ne znači kako skrivaš svoj identitet, već si ono što jesi - prisjeća se.

Kao i uvijek nasmijani Borna dodaje da je počeo shvaćati kako brada ima mnogo prednosti.

- Svako češljanje i kćerino igranje oko brade tjerali su me da za bradu uvedem čvrstu i dobru higijenu, da ju tretiram kao dio sebe i svoje osobnosti. Tada dolaze one, kako bi ih nazvao, prave informacije i, prema mom mišljenju, ključ odgovora na pitanje “Što je muškarac bez brkova?” Svaki dermatolog će vam reći da bradu ne brijete žiletom jer brada ima čvrst i gust korijen koji služi kao odlična potpora tkivu kože, što znači da u pravilu muškarci imaju manje bora nego žene. Uz to, brada nas čuva od sunca, UV zračenja, opeklina i alergena. Brada je štit i od hladnoće i prehlade. Dakle, ako imate gustu bradu na vratu, ona grije i štiti od ledenog zraka pa može spriječiti bol u grlu i prehlade. Stoga smatram da je brada zapravo muškarčev štit - kaže Borna.

Vladimir Grgurić
Što je više testosterona, više je brade
- Uz terenski posao sam i sportaš, bavim se nogometom, dijelom fitnessom i volim trail utrke. Kada dođe zimski period, brada mi pomaže kako bi mi lice ostalo zaštićeno od hladnoće, a u ljetnom periodu pomaže u zaštiti od sunca i hidratizira mi kožu. Vježbanje i trčanje povećava razinu testosterona i poboljšava cirkulaciju. Što bi značilo: što je više testosterona, više je brade. Osim treniranja, bitno je da dobijete i dovoljno sna i života bez stresa kako bi tu razinu testosterona i održali - kaže Borna.
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike