Regija
KREĆE ISPORUKA, INTERES KUPACA VELIK

Lucići proizveli čak šest tisuća božićnih zvijezda
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Kupce odmah i educiraju kako ih što duže održati, povratne informacije su jako dobre - božićnu zvijezdu imaju i do Uskrsa
ŽUPANJA

Božićni ugođaj u domovima nezamisliv je bez prelijepe biljke žarkocrvenih listova - božićne zvijezde, koja će ovih dana preplaviti police cvjećarnica i trgovačkih centara. Čak 6000 komada izaći će iz plastenika supružnika Jasne i Ive Lucić iz Županje, jedinih proizvođača božićnih zvijezda u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


Cvjećarstvom se bave još od 1986. i to je njihov obiteljski posao u kojemu im pomažu djeca i snaha, a prema potrebi angažiraju i sezonske radnike. Krenuli su s cvjećarnicom, a desetak godina kasnije i s uzgojem cvijeća. Danas u ponudi imaju velik asortiman, više od 40 vrsta balkonskog i vrtnog cvijeća, uzgajaju krizanteme i maćuhice… S proizvodnjom božićne zvijezde krenuli su prije 12 godina, s petstotinjak komada kako bi vidjeli kakva je i koliko zahtjevna proizvodnja i mogu li se u njoj pronaći. Povratne informacije bile su vrlo pozitivne, pokazalo se da ona ima svoje mjesto na tržištu i krenuli su u intenzivnu proizvodnju. Za kvalitetu božićnih zvijezda obitelji Lucić kupci već vrlo dobro znaju, sve što proizvedu uvijek i prodaju. Surađuju s jednim poznatim trgovačkim lancem, gdje plasiraju oko 80 posto proizvodnje, a ostalo je maloprodaja.

Domaće kvalitetnije

- Zaista nemamo problema s plasmanom, moglo bi se i više prodati, ali za sada nemamo mogućnosti proširenja kapaciteta, što zahtijeva puno ulaganja. To je zahtjevna biljka, traži grijani prostor, određena zasjenjenja, hranjiva, a to su malo veće investicije koje za sada nismo u stanju samostalno isfinancirati. Upravo se stoga proizvođači i ne odlučuju na tu proizvodnju, morate imati riješene sve uvjete i, dakako, određeno znanje - pojašnjava Jasna Lucić. Cvjetanje božićne zvijezde kreće već krajem listopada i do Božića je u punom cvatu, njezina brakteja tada je potpuno otvorena i jarko crvene boje. Ove godine Lucići u plasteniku imaju i bijelu zvijezdu i još jednu vrstu crvene s okruglastim listovima te božićne zvijezde stablašice, koje su vrlo zahtjevne i traže veći prostor.


Trošak proizvodnje jedne božićne zvijezde za koju kupuju presadnice je približno 10 kuna.


- Ranijih je godina bilo dosta božićnih zvijezda iz uvoza, sada se sve više ide ka domaćoj proizvodnji. Kvalitetnije su i duže traju. Uvozna, dok dođe do krajnjeg kupca, za nekoliko dana već počne propadati jer je prošla određene temperaturne šokove. Domaća tome nije izložena, brzo se transportira od nas do kupca i samim tim je kvalitetnija i bolja - ističe. Dodaje da svoje kupce odmah i educiraju kako ih što duže održati i imaju jako dobre povratne informacije da božićnu zvijezdu imaju čak do Uskrsa.
Povjerenje kupaca

To je biljka koja traži topao prostor, svjetlo i umjereno zalijevanje. Dovoljno ju je zaliti odozgo, ali svaki put izvaditi iz ukrasne posude, zaliti je i vratiti, ne dopustiti da pliva u vodi. Temperature trebaju biti do 25 stupnjeva, ne odgovara im ispod 16 stupnjeva.


- U svakom poslu morate dati maksimum od sebe, truditi se, raditi i rezultat neće izostati. Prvo si morate riješiti tržište, a mi smo već dugo u tome poslu. Uhodali smo se, stvorili smo si nekakav brend i povjerenje kod kupaca, educiramo ih o održavanju biljaka, ishrani, zaštiti i uvijek nam se vraćaju - zaključuje Jasna Lucić.


Prema drevnoj legendi, božićna zvijezda nastala je tako što je jednoj asteškoj boginji zbog neuzvraćene ljubavi napuklo srce, a kapljice njezine krvi pale su na lišće biljke koja je tada pocrvenjela. Nastao je vatreni cvijet okružen tamnozelenim listovima. Španjolski osvajač Cortes otkrio je tu jedinstvenu biljku uoči Božića 1520. te joj je dao ime - božićna zvijezda. Do 1950. nije ju se moglo držati u kući, čim bi došla na suhi zrak, svi bi listovi otpali. Međutim, Paul Ecke iz Kalifornije je 1950. razvio vrstu koja je mogla podnijeti sobne uvjete i niže temperature.
Godinama je držao monopol i čuvao je tajnu sve dok 1990-ih jedan sveučilišni profesor nije otkrio fenomen i objavio ga javno.


Marija Lešić Omerović
CVJEĆARI TEŠKO DO EUROPSKOG NOVCA
Kada je riječ o povlačenju europskih sredstava, situacija je, kažu Lucići, loša jer programi za cvjećare nisu adekvatno riješeni. Niti u jedan se nisu do sada mogli uklopiti - ili su premali ili preveliki. "To bi nam puno pomoglo. Primjerice, trebali bi nam originalni stolovi za božićnu zvijezdu, za natapanje, što bi uvelike olakšalo proizvodnju, ali za sada nigdje nismo uspjeli aplicirati", ističe Jasna. Dodaje da su u cvjećarstvu ulaganja velika, od grijanja, profesionalnih supstrata, zaštitnih sredstava do posuda za sadnju biljaka.
naziv biljke
DAO JE OSVAJAČ CORTES OTKRIVŠI JE UOČI BOŽIĆA 1520. GODINE
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike