Ekonomija
POLJOPRIVREDA HRVATSKA PRED VELIKIM IZAZOVIMA

Među članicama Europske unije sve veći prijepori oko visine doprinosa ZPP-a okolišnim i klimatskim ciljevima
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Ministrica Marija Vučković kaže da će se Hrvatska, zajedno s drugim članicama, boriti za veći europski poljoprivredni proračun

Među zemljama članicama Europske unije (EU) još uvijek nema suglasnosti oko visine doprinosa Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) okolišnim i klimatskim ciljevima, izjavila je hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković."Mogu naglasiti da još uvijek postoje prijepori između zemalja članica Europske unije, a čini se da i između finskog predsjedništva i Europske komisije ne postoji dovoljno suglasja za budući financijski, i ne samo financijski doprinos ZPP-a okolišnim i klimatskim ciljevima. Mogu zaključiti da će Hrvatska tijekom svoga predsjedanja imati veliki izazov u ovome dijelu", rekla je ministrica Vučković, koja je sudjelovala na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica.
Finsko predsjedništvo predlaže da se za okolišne i klimatske ciljeve odredi zajednički postotak ili fiksni iznos iz oba stupa ZPP-a, dok je Europska komisija u svom prijedlogu uredbe za zajedničku poljoprivrednu politiku za razdoblje 2021.- 2027. godine predložila da se 30 posto sredstava izdvaja samo iz drugog stupa, to jest iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodala je kako smatra da je finsko predsjedništvo učinilo veliki napredak u postizanju kompromisa.
Europska je komisija u svome prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira predvidjela smanjenje sredstava za ZPP, a slijedom toga smanjene su i nacionalne alokacije za ruralni razvoj.

Što se tiče prvog stupa ZPP-a, to jest izravnih plaćanja, Hrvatska je u specifičnoj situaciji u odnosu na ostale članice. Naime, kao nova država članica ona ima prijelazno razdoblje od deset godina tijekom kojih se postupno povećava udjel europskih sredstava u utvrđenoj godišnjoj granici za financiranje izravnih plaćanja poljoprivrednicima. To znači da će se sredstva za izravna plaćanja za Hrvatsku iz europskog proračuna povećati.
U tih deset godina razlika do utvrđene granice plaća se iz hrvatskog proračuna, a od 2023. godine cjelokupni iznos bit će pokriven iz europskog proračuna, pa se samim time povećavaju europska sredstva za izravna plaćanja poljoprivrednika.
Sada postoji prijepor između Hrvatske i Europske komisije u pogledu tumačenja odredbe iz pristupnog ugovora. Europska komisija, naime, smatra da je iznos za izravna plaćanja za 2022. godinu manji za 15 milijuna eura od hrvatskog izračuna.
Prema ministrici Mariji Vučković, Hrvatska će koristiti i pravna i politička sredstva kako bi dokazala da je njezino tumačenje ugovorne odredbe ispravno.
Ministrica je također navela da će se Hrvatska, zajedno s drugim članicama, boriti za što veći europski poljoprivredni proračun.
"Ali, isto tako, reagirat ćemo i sa sredstvima iz državnog proračuna, jer se razvojna politika ne vodi samo europskim sredstvima, iako su ona najvažnija", rekla je ministrica Marija Vučković. Hina/Z. Rupčić

Više od polovice proračuna EU-a
Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedna je od zajedničkih politika Europske unije. Temelji se na zajedničkom unutarnjem tržištu i cilj joj je osiguravanje razumnih cijena za europske potrošače i odgovarajućih prihoda za poljoprivrednike preko ustroja zajedničkih poljoprivrednih tržišnih organizacija, primjene načela jedinstvenih cijena, financijske solidarnosti i preferencijalnoga pristupa prema poljoprivrednim proizvodima s područja Zajednice. Zajednička poljoprivredna politika jedna je od najvažnijih nadležnosti Zajednice na koju se usmjerava više od polovine proračuna EU-a.
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike