Novosti
ISPORUKA U ŠKOLE KREĆE 16. PROSINCA

Za mjesec dana stižu tableti s već instaliranim softverom
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Ako učenici tablete namjerno oštete, popravak će morati platiti roditelji

Ponovno nisu dočekali učenike na stolu prvoga dana Škole za život, a njihovu je kompleksnost nabave ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uspoređivala s načinom gradnje prilaznih cesta Pelješkome mostu. Riječ je, naravno, o tabletima, koji, unatoč svim peripetijama, uskoro stižu u škole.

Bolji i robusniji
Točnije, isporuka 91 tisuće tableta kreće za nešto manje od mjesec dana (od 16. prosinca), i u sve bi škole trebali stići do početka drugog polugodišta. Za njihovu je nabavu izdvojeno više od stotinu milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom loše kvalitete nabavljenih tableta, čiji su ekrani pucali već nakon prvih dana upotrebe, pa su neki od tih elektroničkih uređaja više vremena proveli na popravcima nego u rukama učenika, ovaj put u Ministarstvu najavljuju bolje i "robusnije". A poručuju nam, doći će i s unaprijed instaliranim softverom.

​- Tableti nabavljeni u sklopu projekta "Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme, faza II", dolaze s unaprijed instaliranim različitim računalnim programima i aplikacijama, koje su dio operativnog sustava Android 10. Aplikacije kojima se pristupa digitalnim dijelovima udžbenika su besplatne, a pristup sadržajima osiguran je kroz nabavu udžbenika. Drugi obrazovni programi također se mogu koristiti u skladu s potrebama škole i učenika, a o njihovoj instalaciji i eventualnoj kupnji odlučuje škola - odgovara nam Ministarstvo koje na čelu s ministricom Divjak ovaj korak ocjenjuju važnim u digitalnoj transformaciji škola, a koji će "bitno pridonijeti dinamici nastave i motivaciji učenika."

Tableti će, naime služiti kao tehnološka podrška reformi obrazovanja koja je ove jeseni ušla u određene razrede svih osnovnih i srednjih škola u zemlji. Ove godine nabavljaju se tableti za sve učenike petih i sedmih razreda te za prvašiće - ali na koje će ići jedan tablet na četiri učenika. Jer, kako nam je ministrica Divjak komunicirala, kod ove skupine školaraca, "naglasak moramo staviti na razvoj fine motorike, odnosno pisanja i crtanja rukom na papiru". Uz prvašiće zapravo će svi učenici do 4. razreda osnovne škole u nastavi koristiti tablete u grupnom radu - u omjeru četiri učenika na jedan tablet, i to pod nadzorom učitelja. Petaši i sedmaši koristit će ih više godina, odnosno do kraja njihova osnovnog obrazovanja - i moći će ih nositi kući, za razliku od prvašića. A dinamiku korištenja tableta treba definirati sam učitelj. Što se tiče vlasništva - tableti će i dalje biti u vlasništvu škola. A roditelje najviše muči - tko će platiti troškove nastale eventualnim oštećenjima tableta i tko je dužan servisirati tu opremu. Kako se čini, ako dijete ne bude pazilo, te će troškove podmiriti upravo roditelji.

- Garancija i ostali uvjeti u vezi sa servisiranjem opreme određuju se ugovorom o nabavi s odabranim dobavljačima. Dobavljači su dužni osigurati uslugu e-tehničara za opremu u školi. Namjerno izazvana oštećenja na uređajima koja nisu garancijom predviđena snosit će roditelji - stoji u odgovoru Ministarstva na ovo pitanje. No roditelji ipak polažu nade da će tableti nabavljeni za frontalce biti kvalitetniji od lanjskih.

Zaštita
Naime, ovi novi tableti imaju zaštitni oklop i zaštitu od oštećenja pri padu, veličine su udžbenika - imaju mogućnost povezivanja s internetom i veliki prostor za pohranu podataka, ali i ugrađenu kameru. Pojasnili su to nedavno dobavljači, predstavnici tvrtke S&T Hrvatska. Na uređajima će se moći prikazivati digitalni nastavni sadržaji koje su pripremili nakladnici - a riječ je o sadržajima s različitim načinom aktivacije i prilagodbom prema potrebama učenika, od onih s poteškoćama ili primjerice s disleksijom pa sve do onih koji žele znati više. Što se tiče nastavnika, oni imaju pripremljene digitalne sadržaje za izvođenje nastave, a svi oblici učenja nalik su na igru, što u Ministarstvu i u nakladničkim kućama smatraju motivirajućim, pa bi i učenje djeci trebalo biti zanimljivije nego do sada. A što ipak ne znači da će učenici sami moći "skidati" i instalirati igrice na tabletima - ili pristupati neželjenim sadržajima na internetu jer postoje ograničenja, odnosno MDM sustav zaštite. Sve što se ne koristi u obrazovne svrhe i nije takvog sadržaja - ne može završiti na tabletu.

Jasenka Pejaković
91

tisuća tableta bit će isporučena školama od 16. prosinca
POBOLJŠANJE
Što se pristupa internetu tiče i na pitanje što ako je u školi “loša veza” - Ministarstvo ističe kako rade na poboljšavanju mrežne infrastrukture kroz CARNET-ov projekt ‘e-škole’, i to će u sljedeće tri godine biti ostvareno u svim školama. “Kako bi se tijekom tog prijelaznog razdoblja pomoglo školama koje možda nemaju dovoljno dobru mrežnu infrastrukturu u školama, dogovara se podrška teleoperatera s mogućnošću mobilnog pristupa internetu.
Najčitanije iz rubrike