Osijek
KARLO ŠATVAR: ČEKAMO SLUŽBENU INICIJATIVU

Branko Lustig dobit će svoju ulicu?
Objavljeno 19. studenog, 2019.

Petnaest godina nakon što je postao počasnim građaninom Osijeka, nedavno preminuli dvostruki oskarovac i rođeni Osječanin Branko Lustig u svome rodnome gradu mogao bi uskoro dobiti svoju ulicu. Neslužbena je to za sada inicijativa koju su, koliko se moglo iščitati na društvenim mrežama, podržali brojni stanovnici grada. Međutim, još uvijek nema nikakve službene inicijative prema gradskom Odboru za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova, a tko će naposljetku biti podnositelj inicijative, još uvijek nije poznato.

Potvrdio je to predsjednik Odbora Karlo Šatvar, dodajući da, dođe li do službene inicijative, nema razloga da ne bude podržana. Štoviše, iako Odbor vodi računa o tome da se preimenovanje odnosi na ulice gdje stanovnici ne bi imali dodatne troškove zamjene osobnih dokumenata, eventualna buduća ulica Branka Lustiga vjerojatno bi bila iznimka.

- Ipak je uistinu riječ o velikoj ličnosti i ako dođe do inicijative, vodit ćemo se time da ulica, trg ili što drugo ne bude kakvo zabačeno, odnosno neadekvatno mjesto. Treba dobro razmisliti koja bi ulica bila adekvatna za tako velikoga čovjeka kao što je Lustig - rekao je Šatvar.

No prije negoli se sve to dogodi, netko treba pokrenuti inicijativu. Prema proceduri, službeno upućena inicijativa upućuje se na Odbor za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova Grada Osijeka. Odluka se potom upućuje na Gradsko vijeće, koje donosi konačnu odluku o tome.

Posljednjih godina, kako doznajemo od predsjednika Odbora, dvije su službene inicijative podnesene i kao takve će već na sljedećoj sjednici Gradskoga vijeća dva mjesta dobiti novi naziv. Usvojena je, naime, Odluka o preimenovanju parka kod tržnice na Gajevu trgu i zvat će se Park Družbe Srca Isusova. Razlog tome je nesuđena crkva Srca Isusova na tome mjestu još davne 1940. godine. Tu je i još jedna, tri godine stara inicijativa o preimenovanju južne obilaznice u Aveniju 106. brigade ZNG HR, koja je izvjesna.

- I park na Gajevu trgu i južna obilaznica mjesta su na kojima nitko nije prijavljen i sama odluka neće utjecati na nužnu izmjenu dokumenata građana. Ipak, ništa od toga nije moguće prije službene inicijative - dodao je Šatvar.

Dodajmo tome da su građani na društvenim mrežama ostavljali brojne komentare podržavanja neslužbenih inicijativa. Među brojnima je i onaj Katarine Kruhonja, suosnivačice Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku. Predložila je, naime, da inicijativa za imenovanje ulice prema Branku Lustigu bude uključiva, odnosno da se u priču uključi što više građana, pa čak i da se u školama potaknu učenička istraživanja o toj temi. M. Mihelić
Lustig u “Glasu”
I Glas Slavonije redovito je pratio sva dostignuća Branka Lustiga, kako njegova dva Oscara tako i primitak Zlatnoga globusa. Lustig se u Glasu Slavonije okušao kao i autor članka, i to prilikom ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja 2013. godine. U tadašnjem prilogu “Naša zvijezda” izišao je članak pod naslovom “Zaboraviti? NE! Oprostiti? DA! I da se nikada ne ponovi!
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike