Mozaik
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA VINKOVAČKOG ROKERA

Dragaš: Van svake sumnje, Goran Bare je i jedan od naših najvećih rock pjesnika
Objavljeno 19. studenog, 2019.

U izdanju Croatia Recordsa objavljena je nova monografija "Goran Bare - Budi ponosan" novinara i glazbenog kritičara Aleksandra Dragaša. Riječ je o autorovoj posveti tom legendarnom vinkovačkom glazbeniku i njegovu djelu u godini u kojoj je obilježio 30 godina diskografske karijere i 35 godina od osnutka utjecajnog rock-benda Majke.


Dragaš je u knjizi okupio neke svoje već objavljivane tekstove u tisku, dijelom izmijenjene i dopunjene, te nove tekstove, u kojima je obuhvatio neke od najvažnijih značajki autorstva i biografskih činjenica Gorana Bareta, jednog od najznačajnijih rockera u povijesti regionalne glazbene scene, uključujući recenzije albuma te stihove odabranih pjesama. Prema Dragaševim riječima, Bare je najkarizmatičniji frontmen čije su pjesme postale soundtrackom odrastanja mnogih generacija.


- Van svake sumnje, on je i jedan od naših najvećih rock pjesnika - rekao je autor monografije na Interliberu, gdje je knjiga predstavljena. Bare nije samo stil i pojava koja privlači pozornost publike i medija, kaže Dragaš u knjizi. On je i bit, istinski propovjednik, karizmatik koji je na oltar umjetnosti polagao vlastiti život, radi umjetnosti krvario i odlazio "tamo gdje se mnogi nisu usudili ni zakoračiti". Autor napominje kako su Baretove pjesme primjeri velike i kvalitetne, moćne i istinske, osjećajne i lijepe rock-poezije, od ranijih poput "Svaku noć i svaki dan", "Ne mogu se kontrolirati", "Lutak iskrivljenog lica", "Iz sve snage", "Zbunjen i ošamućen", preko "Krvarim od dosade", "Mršavi pas", "Budi ponosan", "Fantastična vatra" i "Vrijeme je da se krene", "Mene ne zanima", "A ti još plačeš", "Baretov blues" te "Ostat ću svoj", "Put ka sreći", "Neka se čudo desi", "Svaki put kada odeš", "Čičin boogie", pa do novijih, "Pozovi me u noć", "Depresija", "Ljubav krvari", "Skarabej Go-Go", "Dobri anđeo te noći je pao" i "Teških boja".


- Ako takve stihove i pjesme možda i nije mogao ispisati da nije prošao sve loše što droge i alkohol nose sa sobom, Bare je iz tog mračnog ponora na svjetlo dana iznio opus kakav je mnogim trezvenjacima nedostižna i grandiozna umjetnost, i to ne samo u garage rocku i proto-punku, s kakvima su Majke provalile na jednu učmalu pop rock scenu, nego i u bluesu, folku i countryju. Citirajući njegove stihove, Bare je "mršavi pas ostavljen bez gospodara, momak iz proklete kuće koji kupuje poklone sreći, razmetni sin koji je uvijek živio po svom" - poručio je Dragaš.
Monografija "Goran Bare - Budi ponosan" u prodaji je po cijeni od 99 kuna. Bogato je likovno opremljena (Sanja Bachrach, Zoran Marinović...), a u njoj se nalaze poveznica i jedinstveni kod za preuzimanje albuma "Baretov blues 21. stoljeća" koji sadrži 15 najznačajnijih pjesama Gorana Bareta prema izboru Aleksandra Dragaša. Također, u prodaji je i fizičko izdanje kompilacije po cijeni od 69 kuna. D. Miklić
Iz mračnog ponora na svjetlo dana iznio je opus kakav je mnogim trezvenjacima nedostižna umjetnost
Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike