Novosti
SINDIKALISTI I DALJE ODBIJAJU PONUDE

U utorak štrajk u svim osnovnim i srednjim školama diljem zemlje
Objavljeno 17. studenog, 2019.

Iako je Vlada najavila da dani u štrajku neće biti plaćeni nakon 15.11., prosvjetari nastavljaju štrajkati i u četvrtom ciklusu koji počinje ovaj tjedan.


Sindikati zaposlenih u obrazovnom sustavu najavili su da će idućega utorka štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji, što će biti svojevrsni odgovor na zadnje izjave premijera Andreja Plenkovića i ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića.


"U utorak, kada počinje novi ciklus, štrajk će biti frontalan u svim županijama, to je odgovor na zadnje poruke Vlade", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.


Dodao je kako će u ponedjeljak štrajkaši "biti tihi" iz pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje, i svih žrtava Domovinskog rata.


"U ponedjeljak smo odlučili da taj dan budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, i da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu, i zapalimo svijeću u zbornicama", kazao je Mihalinec.


Najavio je da će se u ponedjeljak sjednice održati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Sindikata srednjih škola na kojima će donijeti odluke o modelima štrajka nakon utorka.


- Ako neće platiti dane provedene u štrajku, šalju poruke učenicima, roditeljima, ministrici obrazovanja i cijeloj javnosti da je potpuno nevažna reforma obrazovanja - ustvrdio je Mihalinec.


Dodao je da premijer prijetnjama o neplaćanju štrajka i inzistiranjem da se nadoknade odrade, radi dvostruki trošak za državni proračun. "Premijer mora jasno kazati koja je njegova odluka, a ministricu pitajte koja je odluka Ministarstva obrazovanja - znači li neplaćanje štrajka da se to ne mora odraditi. Ako je to odgovor, onda je poruka učenicima i roditeljima da je obrazovanje potpuno nepotrebno u Hrvatskoj", zaključuje Mihalinec.


I dalje provode referendum među članstvom o pretposljednjoj ponudi Vlade, a dosadašnji rezultati govore da 97 posto zaposlenih u osnovnim školama i 96 posto u srednjim odbija tu ponudu. Posljednju ponudu Vlade nisu uvrstili u referendum, jer ju smatraju lošijom od one prethodne. Sindikati štrajkaju po cirkularnom modelu već 29. dan, čime je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave.
Sindikati poručuju da ne odustaju od traženih 6,11 posto povećanja koeficijenata. Vlada im je na zadnjem sastanku održanom u srijedu u Ministarstvu rada ponudila već poznato povećanje osnovice za 6,12 posto te izradu analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.


Vuk Tešija
Fakulteti će štrajkati u petak
Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić najavio je da se štrajk na fakultetima nastavlja 22. studenoga, i poručio kako povećanja plaća u javnom sektoru, o kojima govori premijer Andrej Plenković, ne bi bilo bez sindikalnih pritisaka. U prošli utorak, 12. studenoga, odaziv na štrajk na fakultetima i drugim ustanovama bio je u visokom postotku. Samo na 15, od ukupno 118 ustanova, štrajk nije bio održan. Četiri ustanove imale su stopostotni odaziv na štrajk, a daljnjih 17 između 80 i 99 posto, što uključuje i Sveučilišne knjižnice u Splitu, Rijeci i Puli te Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja od Vlade traži povećanje plaća kroz promjenu koeficijenata složenosti poslova za nenastavno osoblje, umjetničke suradnike i predavače. Povjerenici su pokazali izrazito visok stupanj spremnosti na nastavak pritiska kako bi se ostvarili zahtjevi artikulirani u štrajku, priopćili su iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.
Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat