Crna kronika
ŠESTI HRVATSKI AUTOBUS KOJI JE IZGORIO U DVA I POL MJESECA

Autobus koji je prevozio 22 djeteta potpuno je izgorio, ozlijeđenih nema
Objavljeno 17. studenog, 2019.
ORAHOVICA - Autobus, koji je prevozio dvadeset i dvoje djece, potpuno je izgorio u subotu u jutarnjim satima na vidikovcu na Papuku, između mjesta Duzluk i Kutjevo. U požaru srećom nitko nije ozlijeđen, i to zahvaljujući mladom vozaču autobusa koji je primijetio dim i rekao djeci i njihovom voditelju da izađu na sigurno. Kako doznajemo, djeca, u dobi od oko 13 godina, ministranti su koji su putovali na izlet u Požegu.- U autobusu se nalazilo 22-oje djece i voditelj puta, koji su zbog brze reakcije 25-godišnjeg vozača autobusa na vrijeme izašli iz vozila i ostali neozlijeđeni - rekao je Josip Štajdohar, glasnogovornik Policijske uprave virovitičko-podravske. Iako su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orahovica odmah odjurili na intervenciju nakon zaprimljenog poziva, autobus je izgorio do neprepoznatljivosti.

- Dolaskom na mjesto događaja zatekli smo autobus koji je bio u potpunom plamenu. Odmah smo pristupili gašenju, ali se nažalost ništa nije moglo spasiti - rekao nam je Robert Orina, zapovjednik DVD-a Orahovica.

Po djecu je ubrzo došao drugi autobus te su nastavila svoj izlet. Vlasnik autobusa istaknuo je u izjavi za medije da je autobus bio potpuno ispravan te da se večer prije vratio s puta. Isto tako, poduzetnik je istaknuo da je autobus bio na tehničkom pregledu i sve je bilo u redu. Još uvijek nema službenih podataka o uzroku požara autobusa, no pretpostavlja se da su ga izazvale elektroinstalacije. Policija će, nakon očevida uz protupožarnog inspektora, izvijestiti javnost o tome što se točno dogodilo.

Ovo je šesti hrvatski autobus koji je izgorio u protekla dva i pol mjeseca, što na hrvatskim cestama, što u inozemstvu. Zašto se to događa, upitali smo Stjepana Lisičaka, predsjednika Sindikata prometa i veza Hrvatske.

- Tehnički pregled prolazi se svakako. Svi autobusi, pogotovo privatnih tvrtki, stari su. Takve tvrtke najčešće organiziraju izlete samo kako bi uzele novac, a velikim tvrtkama koje se bave autobusnim prijevozima to se baš i ne događa. Privatnici imaju jedan ili dva autobusa koje ‘krpare‘, a koliko su oni u stvari ispravni, veliko je pitanje. Trebalo bi povesti računa o tome tko vrši prijevoze te povesti računa o tim tvrtkama i autobusima. Problem je i što su vozači u takvim tvrtkama zaposleni na svakakav način. Pitanje je jesu li uopće prijavljeni ili nisu. Zalagali smo se da neka inspekcija ili ministarstvo nešto poduzmu da se takve stvari prestanu događati, ali ništa se i dalje ne mijenja niti poduzima. Na kraju su putnici ti na kojima se sve ‘prebija‘ - kaže Stjepan Lisičak. Kako dalje dodaje, problem je i kod školskog prijevoza učenika.

- Takve stvari često se događaju i kod školskog prijevoza. Događa se da netko ‘ima nekoga‘ u županiji, a ima jedan ili dva autobusa, pa dogovori prijevoz i sklopi ugovore. Onda se svašta dogodi, a to se već mnogo puta dogodilo u Hrvatskoj. Sve je to posljedica nereguliranog linijskog prijevoza u Hrvatskoj. Zato smo i održali protest u Zagrebu da se ta pitanja reguliraju, što od nas traži i Europska unija. Naši vozači i tvrtke, koji legalno rade, teško žive jer sve pošteno plaćaju - zaključuje predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske.

Krajem kolovoza izgorio je turistički autobus na Ilijinoj glavici, na dubrovačkom području. U rujnu su izgorjela dva autobusa, i to jedan na cesti u mjestu Bitelić kod Sinja, a drugi u Njemačkoj. U autobusu koji je izgorio kod Sinja bili su dvoje djece i vozač autobusa, a u autobusu koji se zapalio između čvorova Pforzheim-Nord i Pforzheim-West u Njemačkoj, bilo je šest putnika i dva vozača.

Sredinom listopada u cijelosti je izgorio autobus u mjestu Igrane, u kojemu su bili strani turisti. Također u listopadu, izgorio je autobus i na Staroj kliškoj cesti, iznad tunela. Srećom, pribranošću vozača, ni u jednom slučaju nije bilo ozlijeđenih osoba, no pitanje je do kada će tako i ostati...

Sandra Lacić
- Privatnici imaju jedan ili dva autobusa koje ‘krpare’ - rekao je predsjednik Sindikata prometa i veza
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike