Osijek
OBEZBOLJAVANJE POROĐAJA U KBC-U OSIJEK

Porođaj uz rajski plin moguć je i u Osijeku!
Objavljeno 18. studenog, 2019.
- Za razliku od epiduralne analgezije, uz rajski je plin žena svjesna trudova, ali lakše ih podnosi - ističe dr. Andrijana Müller

Klinički bolnički centar Osijek četvrta je bolnica u Hrvatskoj koja, i to od ovoga mjeseca, svim trudnicama koje se odluče za porođaj na Klinici za ginekologiju i opstetriciju ove ustanove nudi mogućnost porođaja uz rajski plin.

Ovime se trudnicama, uz klasičnu epiduralnu analgeziju, nudi još jedan način manje bolnog porođaja, a u osječkoj bolnici kažu kako im je cilj što više humanizirati porođaj, ponuditi ženama što više mogućnosti obezboljavanja, a kako bi sam čin porođaja ostao kao lijepo iskustvo. Uređaj za rajski plin nabavljen je na inicijativu predstojnice Klinike doc. dr. sc. Andrijane Müller, koja od svog stupanja na čelo ove klinike (2016.) ulaže velike napore u to da se upravo poboljšaju iskustva trudnica i rodilja u ovoj ustanovi.

- U siječnju smo počeli proceduru nabave uređaja. Prvo nam je trebala suglasnost komisije za lijekove, a nakon toga su nam trebali tehnički uvjeti, odnosno, trebalo je tehnički odraditi mogućnost odvodnje plinova kod izdisaja. Žene, osim što udišu plinove, dio njih i izdišu, i mora se osigurati da iziđu iz prostorije. Uređaj za rajski plin ima svrhu obezboljavanja porođaja. Riječ je o smjesi dušičnog oksidula i kisika. Djelovanje mu je analgetsko i omogućava opuštanje. Razlika između epiduralne analgezije i obezboljavanja porođaja rajskim plinom je ta da je kod rajskog plina žena svjesna trudova. To znači da ona nije potpuno bez bolova, ali mehanizmom relaksacije i opuštajućim djelovanjem ovog "plina sreće” lakše podnese trudove. On djeluje centralno na neurotransmitere u mozgu i taj mehanizam omogućava obezboljavanje. Važno je za reći da nije dokazana nikakva opasnost za dijete i ona se rađaju bez ikakvih komplikacija. Eventualne nuspojave za ženu mogu biti kratkotrajne u obliku vrtoglavice, mučnine, bolova u zvukovodu i omamljenosti, ali to traje samo dok ima masku. Kada počne disati bez maske, sve nuspojave odmah prestaju - ističe dr. Müller.

U KBC-u napominju kako otac može uobičajno sudjelovati pri porođaju u kojem se koristi ova mogućnost obezboljavanja, a rodilja ga može koristiti do šest sati.

- Zato treba vidjeti u kojoj fazi treba početi koristiti plin. To svakako treba prije najjačih trudova, ali nikako ne odmah na početku, kada prvi trudovi nisu bolni. Do sada smo imali tri trudnice koje su koristile ovu tehniku, i sva su tri porođaja dobro prošla. Zanimljiva su istraživanja koja pokazuju kako nakon korištenja epiduralne analgezije, samo dio žena želi ponovno tu vrstu analgezije, dok kod rajskog plina sve žene žele ponoviti ovo iskustvo. On se inače često koristi prilikom porođaja u zemljama Skandinavije, Novog Zelanda i Australije. Inače, recimo kako u našoj bolnici oko 30 posto rodilja koristi mogućnost epiduralne analgezije, napominje doc. Müller.

Nefreteta Z. Eberhard
MEĐU NOVOROĐENIMA NAJMANJE OSJEČANA
U KBC-u Osijek prošle su godine imali 1904 porođaja, a ove su godine do početka studenoga stigli tek na njih 1600. Stoga vjeruju kako bi do kraja ove godine mogli završiti “u minusu” od 50 do 100 novorođenih. Istodobno, sve više rodilja dolaze u osječko rodilište s područja od Vukovara do Virovitice, pa čak i iz Orašja.

- U ukupnom je broju novorođenih najmanje osječkih beba. Ima dana kada među novorođenima nemamo ni jednu osječku adresu - kaže Petra Debeljak, glavna sestra Zavoda za fetalnu medicinu.
Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana