Osijek
PRODAVAČICA POTRČALA ZA KRADLJIVCEM I SPASILA ROBU

Poslodavci manjak nastao krađom naplaćuju od radnika!?
Objavljeno 18. studenog, 2019.

Nesvakidašnjim i pomalo filmskim scenama svjedočili su nedavno brojni prolaznici užeg središta grada kada je trgovkinja jednog dućana odjećom potrčala za kradljivcem, koji je u rukama nosio komade vrijedne više od tisuću kuna.

Suočen s mogućnošću hvatanja i vjerojatno obeshrabren vikanjem prodavačice slučajnim prolaznicima da ga uhvate, mladić, ne stariji od 20 godina, odlučio je "plijen" baciti u kantu za smeće koja mu se našla na putu te je pobjegao u nepoznatom smjeru. Vidno potresena prodavačica, koja je uspjela spriječiti krađu i spasiti robu, ispričala je okupljenima kako je mladić proveo pola sata u trgovini birajući odjeću, s još jednom ženskom osobom, nakon čega je istrčao iz radnje s ukradenom robom. Još je gore, dodaje, što to nije prvi put i da se takve situacije znaju dogoditi, pa i prouzročiti veliku štetu od nekoliko tisuća kuna, koju onda nadoknađuju upravo prodavači. Sličnu situaciju doživjele su i trgovkinje iz jednog nacionalnog trgovačkog lanca koje su, kažu, već naučile prepoznavati sumnjivo ponašanje potencijalnih kradljivaca. "Čim sumnjivac uđe u dućan, znam da je riječ o potencijalnoj prijetnji, jer najvećim dijelom neverbalnom komunikacijom odaje svoje namjere. Najčešće je to spuštanje glave, osvrtanje preko ramena i pokušaj da se oda dojam normalnog ponašanja, koji onda djeluje sumnjivo baš zbog toga", prepričava nam trgovkinja.

Zlatica Štulić, predsjednica sindikata Hrvatske, potvrđuje kako je veliki problem u praksi trgovanja da poslodavac nastalu štetu pokušava namiriti od svojih zaposlenika. "Znam za slučaj gdje je vlasnik trgovine nastali manjak podijelio na nekoliko radnika i svakome ga oduzeo na plaći, što je nedopustivo i nezakonito. Time je napravio ozbiljan prekršaj. U pravilu, trgovci svoju robu osiguravaju na razne načine zbog činjenice da su krađe postale znatan uzrok u nedostatku robe, ali poslodavac je taj koji je dužan osigurati rad i poslovanje. Zakon jasno kaže da je radnik dužan nadoknaditi štetu, a manjak jest šteta, samo u slučaju namjere ili krajnje nepažnje. Mi u sindikatu uvijek savjetujemo radnicima da ako nisu odgovorni za manjak, nikako ne daju suglasnost da im se on odbija od plaće jer poslodavac treba uložiti dodatni napor da zaštiti poslovanje", zaključuje Štulić.

U PU Osječko-baranjskoj izvijestili su nas da su u 2018. na području njihova djelovanja zabilježene 64 krađe iz trgovina, od kojih je u 92 % slučajeva počinitelj otkriven i prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu. E. Nenadić
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike