Osijek
DVD GORNJI GRAD OSIJEK

Repariraju stare autoljestve iz 1930. godine
Objavljeno 18. studenog, 2019.
“Magirus”, toranj i parna pumpa kulturno su dobro RH. Odluku je donijelo Ministarstvo kulture

Pravo kulturno blago skriveno je godinama u dvorištu DVD-a Gornji grad Osijek, u Pejačevićevoj 44. S pravom se može tako nazvati jer su vozilo "Magirus" (autoljestve), potom parna crpka i tamošnji toranj, odlukom Ministarstva kulture, odnosno Odjela za kulturu u Osijeku, proglašeni spomenicima kulturne baštine Republike Hrvatske. Kao takvi uvršteni su u Registar kulturnih dobara RH, i to kao pokretno kulturno dobro koje se ne može otuđiti ili prodati. No može se i treba restaurirati.

Tako je u tijeku restauracija starih autoljestava iz 1930. godine i prema riječima predsjednika DVD-a Gornji grad Osijek Radoslava Grubišića u ispravno i vozno stanje dovest će se do 2022. godine, i to na respektabilnu 150. godišnjicu rada društva i njegova postojanja.

- Autoljestve su bile u funkciji do 1980. godine i tada je došlo do kvara sustava mjenjača. Od tada stoje kod nas i u nekoliko navrata dobivali smo ponude za prodaju, no odbili smo. Nismo ih željeli rashodovati, jer ipak je riječ o vrijednom vozilu pa smo se tako odlučili na restauraciju kod slavonskobrodske tvrtke koja ima licencu za restauraciju – rekao je Grubišić, dodajući da će ljestve dobiti izvorni izgled, ali i funkciju.

Vlastitim financijskim sredstvima DVD-a Gornji grad krenulo se u višegodišnju restauraciju, a Grubišić kaže kako se nada da će apliciranje na projekt Ministarstva kulture uspješno proći te da će dobiti sredstva za završetak restauracije koja će trajati tri godine.

- Članovi koji nam dolaze zavole vatrogastvo, ali i opremu i lijepo je da im stariji članovi koji su se brinuli o zaštiti građana ostave nekadašnja vozila. Autoljestve će nakon završetka restauracije dobiti svoj unutarnji prostor i namjera nam je otvoriti vatrogasni muzej s eksponatima - otkriva Grubišić.

Marija Mihelić
Autoljestvama gasili đakovačku katedralu
Autoljestve koje su trenutno na reparaciji bile su za ono vrijeme jako važno i napredno vozilo. Štoviše, vozilo je sudjelovalo u gašenju požara đakovačke katedrale, pri čemu su izgorjele orgulje.

- Biskupija đakovačko-osječka dala nam je u spomen na taj događaj komad kamena, i to kao zahvalu za sudjelovanje u gašenju požara koji je izbio 24. ožujka 1933. godine u 0.20 sati, a vatrogasci DVD-a Gornji grad Osijek autoljestvama su stigli u Đakovo, odnosno na mjesto požara, za samo 25 minuta, točno u 0.45 - rekao je Berislav Hengl, pročelnik županijske Vatrogasne zajednice Osijek.
Najčitanije iz rubrike