Kultura
NATJEČAJ SLATINSKOG OGRANKA MATICE HRVATSKE

I nove generacije učenika vole, pišu i osjećaju hrvatsku riječ
Objavljeno 18. studenog, 2019.
SLATINA - U povodu Mjeseca hrvatske knjige u Osnovnoj školi Josipa Kozarca održana je završna svečanost natječaja Matice hrvatske Ogranak Slatina pod nazivom „I dok je srca, bit će i Kroacije“. Riječ je o natječaju koji Matica tradicionalno provodi u suradnji sa školom domaćinom, a na kome sudjeluju učenici i njihovi mentori iz osnovnih škola na slatinskom području i području istočnog dijela Virovitičko-podravske županije.
Osim učenika koji su sudjelovali na natječaju, na svečanosti su bili članovi Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske Slatina, ravnatelji škola, mentori, članovi Stručnog vijeća hrvatskoga jezika škole domaćina i ostali učitelji. Dobrodošlicu svima poželjela je urednica Male slatinske biblioteke Matice hrvatske i ravnateljica škole Ksenija Vujanović Juras, koja je podsjetila da se natječaj provodi već 11 godina, i sve te godine završna svečanost održava se u toj školi. Zadovoljstvo provedbom projekta izrazio je i sve prisutne pozdravio je i pročelnik Stručne službe grada Slatine Krunoslav Šarabok, a potom je predsjednica Ogranka Zorica Varga zahvalila Gradu na potpori, jer je prepoznao vrijednost onoga što Matica radi.


– Dragi učenici, ponosni smo što smo ostvarili suradnju s vama, a zahvalni smo i vašim mentorima, koji uvijek stoje iza vas i potiču vas na stvaranje na hrvatskom jeziku ostvarujući tako i Matičine zadaće – čuvanje i njegovanje hrvatskoga jezika i hrvatske kulturne baštine. – rekla je predsjednica Varga, a potom se osvrnula i na časopis Matice hrvatske Vijenac, koji ove godine obilježava 150 godina izlaženja i čiji su primjerci tom prigodom izloženi u školskoj knjižnici. – U njemu je rođena hrvatska nacionalna književnost, jer je okupio hrvatske pisce koji nisu imali gdje objavljivati svoja djela. Ipak, objavljivao je i mnoge priloge iz strane književnosti pa je od samih početaka djelovao kao prozor u Europu i europske književnosti. Najslavniji je Vijenčev urednik bio August Šenoa, koji ga je uveo u njegovo zlatno doba, a među najboljim hrvatskim piscima koje je okupio bio je i Antun Gustav Matoš, čiji su stihovi naziv našeg projekta: I dok je srca, bit će i Kroacije!


Sa svojim literarnim radovima ove su godine na natječaju slatinske Matice sudjelovali učenici iz osnovnih škola u Slatini, Čađavici, Čačincima, Novoj Bukovici i Miklušu. Prije proglašenja radova koje je stručno povjerenstvo odabralo kao najbolje (po jedan iz svake škole sudionice na natječaju), o njima je govorio profesor hrvatskoga jezika Danijel Vilček.


– Svaki je vaš tekst zasebna priča ili slika, zasebna dimenzija mašte, ljepote riječi, forme i izraza. U svim vašim tekstovima razvidna je poruka čijim odašiljanjem progovarate o svijetu koji nas okružuje, o poistovjećivanju čovjeka s prirodom, o ljubavi prema zemlji u kojoj živimo, ali ne samo to – riječ je o porukama koje su potrebne kako bi se čovječanstvo osvijestilo o životu i vremenu u kojem živi. Vaši mentori, stoga, mogu biti ponosni na vas, a vi trebate biti još ponosniji, osobito stoga što svojim radom pokazujete da i nove generacije učenika vole, pišu i osjećaju hrvatsku riječ. – rekao je prof. Vilček.


Svoje nagrađene literarne radove potom su pročitali Dragana Simić (OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica, mentorica Danica Jozepović), Toni Milak (OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, mentorica Kristina Krolo), Gabrijel Dubaić (OŠ Mikleuš, mentorica Marica Kesić), Mateja Podolski (OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, mentorica Božica Filipović Veg), Karla Mak (OŠ Eugena Kumičića Slatina, mentorica Ivana Strupar) i Lana Mandl (OŠ Josipa Kozarca Slatina, mentorica Snježana Tot).
Autori odabranih radova, ali i svi ostali sudionici u natječaju i njihovi mentori nagrađeni su knjigama Matice hrvatske iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti.


Petar Žarković
Autori odabranih radova, ali i svi ostali sudionici u natječaju i njihovi mentori nagrađeni su knjigama
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike