Kultura
KNJIŠKI KRNJAŠ V. POSVEĆEN JOZI IVAKIĆU

Nadoknađuju ono što je književnoj znanosti promaknulo
Objavljeno 18. studenog, 2019.
VINKOVCI - U organizaciji Centra za znanstveni rad HAZU, u Vinkovcima, u rodnoj kući Ivana Kozarca održan je Knjiški krnjaš V, uz 140. godišnjicu rođenja, koji je bio posvećen Jozi Ivakiću (1879. – 1932.), hrvatskom književniku, kazališnom, kulturnom i prosvjetnom djelatniku, rođenom na Krnjašu.


- Joza Ivakić u svojim je djelima fiksirao ovaj dio Vinkovaca, ali dakako i “varoš”, središte Vinkovaca. Iako je dosta dobro proučen, ipak je ponešto i promaknulo književnoj znanosti i upravo to ćemo ovim znanstvenim skupom nadoknaditi - istaknula je dr. sc. Anica Bilić, upraviteljica Centra i voditeljica znanstvenog skupa, na kojem su izlagali: dr. sc. Sanja Nikčević, redovita profesorica u trajnom zvanju, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Marko Sabljaković, mag. educ. croat., Biserka Draganić, prof. hrvatskoga jezika i književnosti, Matica hrvatska, Zagreb, dr. sc. Ana Batinić, znanstvena suradnica, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU u Zagrebu, dr. sc. Anica Bilić, dr. sc. Sanja Holjevac, znanstvena suradnica i upraviteljica, Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, dr. sc. Antonija Huljev, poslijedoktorandica, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, dr. sc. Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru, Kristina Repar, diplomirani kroatolog i profesor povijesti, Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica u Zagrebu.
Program su upotpunili glumci i glumice Kazališta “Mika Živković” Retkovci: Zdravko Šinjori (monodrama Otrov Joze Ivakića, režija Marko Sabljaković) i Vesna Šinjori (ulomci iz drame Majstorica Ruža, samostalni uradak), a prikazan je i dio iz igranog filma Grješnice (scenarist i redatelj Joza Ivakić, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, 1930.) te postavljena izložba Joza Ivakić (1879. – 1932.), književnik, prosvjetni, kazališni i kulturni djelatnik, o 140. godišnjici rođenja, autorice dr. sc. Anice Bilić.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića