Zdravlje
MANJI RIZIK OD KARCINOMA PLUĆA

Konzumirajte namirnice bogate vlaknima i jogurt
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije objavljeni u časopisu JAMA Oncology.

Znanstvenici podsjećaju da je prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta te njihov utjecaj na zdravlje već utvrđen kada su posrijedi kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sustava, piše portal Science Daily.

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 milijuna odraslih osoba iz Sjedinjenih Država te iz europskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može učinkovito spriječiti razvoj raka pluća.

Sudionici studije bili su podijeljeni u pet skupina, ovisno o količini vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih među njima koji su konzumirali najviše spomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u usporedbi sa skupinom koja nije konzumirala jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

"Naša studija pruža snažne dokaze koji idu u prilog američkim Smjernicama o prehrani za razdoblje 2015. - 2020., kojima se preporučuje prehrana bogata visokim udjelom vlakana i jogurtom", rekla je jedna od autorica studije, dr. znanosti Xiao-Ou Shu, koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak Vanderbilt-Ingram.

"Tu smo inverznu povezanost zamijetili među aktualnim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile te jednako među muškarcima i ženama te osobama različitog podrijetla", dodala je znanstvenica.

Za učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna su prebiotička svojstva namirnica, i probiotičkim svojstvima jogurta. H
Možda ste propustili...

RETREEARTOV DOGAĐAJ U PRIRODI

Pridružite se ciklusu šumskog retreata

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike