Učionica
ORGANIZIRAN 3. LABUS SAJAM NA FAKULTETU ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

LABUS sajam obišlo više od 1600 posjetitelja svih dobnih skupina
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Kao i dvije prethodne godine u rujnu, otvorene prostore i laboratorije Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek u sveučilišnom kampusu ispunio je, tijekom dvaju dana održavanja (17. i 18. rujna 2019.), sajamski „šušur“ više od 1600 posjetitelja FERIT-ova 3. LABUS sajma svih dobnih skupina, od vrtićaraca, osnovnoškolaca i srednjoškolaca do mnoštva ostalih građana.

Osim učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola Osječko-baranjske županije, sajam su posjetili i učenici iz drugih slavonskih županija, ali i sedamdesetak osnovnoškolaca iz grada Tavankuta u Vojvodini. Posjetitelji su pokazali veliko zanimanje te aktivno sudjelovali u više od 50 prezentacija koje su se događale na izložbenim punktovima i u laboratorijima FERIT-a, a obuhvaćale su eksperimentalne teme iz trenutačne ponude LABUS-a (Laboratorija za učenike srednjih i osnovnih škola) koje obuhvaćaju temeljna područja (matematika, fizika) i primijenjena inženjerska područja (elektrotehnika, energija i očuvanje okoliša, elektronika, automatika, robotika, računarstvo i informacijske tehnologije). Predstavljeni su i eksperimentalni studentski radovi koje su oni izradili u okviru završnih i diplomskih radova te programa Pro-student (makete, neka druga praktična rješenja u području elektrotehnike, energetike, elektronike, automatizacije, robotike, multimedije i drugo). Održano je i 25 specijaliziranih interaktivnih radionica iz različitih primijenjenih područja elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija koje su bile odlično popunjene, a u njima je sudjelovalo oko 500 učenika, uglavnom srednjoškolaca. Sve su prezentacije i radionice vodili nastavnici i asistenti fakultetskih zavoda, ali i studenti koji su na zanimljiv i zabavan način brojnim posjetiteljima pokazivali neka postignuća u svojem području znanstveno-stručnoga rada i podučili ih nekim inženjerskim vještinama.

Raznovrsnosti programa LABUS sajma svojim su zanimljivim prezentacijama i radionicama doprinosili i gostujući edukatori iz Zajednice tehničke kulture (ZTK) Osječko-baranjske županije i Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Zagreb. Program ovogodišnjega LABUS sajma bitno je obogaćen prezentacijama i radionicama koje su priredili predstavnici tvrtki (RT-RK Osijek, GDI, Crisis Innovation Lab, Mikrotvornica, e-radionica, 3D Print Prototypes, Zagreb). Učenicima su kroz rješavanje prilagođenih zadataka približili realne inženjerske probleme kojima se bave njihove tvrtke te ih tako pokušali uputiti na važnost STEM pismenosti kao važnoga čimbenika pri njihovu budućem zapošljavanju i povezivanju s gospodarskim subjektima i poslovnim svijetom.

FERIT Osijek zahvaljuje svim institucijama koje su dale potporu 3. LABUS sajmu, a to su: Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO), Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Zagreb, Institut za razvoj tržišta rada, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Glas Slavonije, STV, Osijek Danas, GPP d. o. o. Osijek, Karolina d. o. o. Osijek. LABUS je sajam organiziran uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.
Željka MIOKOVIĆ
Znanstveni sajam STEevo i druge aktivnosti

U okviru 3. LABUS sajma održan je znanstveni sajam STEevo, aktivnost projekta Slavonska STEM evolucija koji sufinanciraju Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Studenti FERIT-a, koji je jedan od partnera u tom projektu, održali su mnogo zanimljivih prezentacija i radionica iz područja robotike i programiranja. Osim toga na ovogodišnjem LABUS sajmu proveden je još niz različitih aktivnosti i izložbi koje nisu uključene u LABUS ponudu, kao što su Pogled iz „dron“ perspektive, izložba solarnoga električnog automobila (CROsolar-01) i prezentacija rada 3D pisača.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike