Sport
HRVATSKA - SLOVAČKA

Stop kalkulacijama! Na EURO 2020. otići dostojni ugleda svjetskih doprvaka
Objavljeno 16. studenog, 2019.
Za potvrdu nastupa na svom šestom EURU Hrvatskoj nedostaje bod, ali cilj bi morao biti pobjeda nad Slovacima na Rujevici

Vezani članci

UTAKMICA ISTINE NA RUJEVICI

HRVATI: Pritiska ima, ali puni smo pozitive

UTAKMICA ISTINE NA RUJEVICI

SLOVACI: Vjerujemo u naše iznenenađenje

Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je na korak do plasmana na svoj šesti EURO. U posljednjem kolu kvalifikacija aktualni svjetski viceprvaci večeras će na riječkom stadionu Rujevica ugostiti Slovačku i tražiti put prema pobjedi i europskoj smotri.

Turbulentan je bio posljednji kvalifikacijski ciklus, koji će danas, vjerujemo s hepiendom, doživjeti svoj kraj. Omamljeni svjetskim srebrom iz Rusije, izbornik Zlatko Dalić je kao uvod u novi kvalifikacijski ciklus poveo Vatrene u novo natjecanje, Ligu nacija, gdje smo u skupini sa Španjolskom i Engleskom bili posljednji, a tek kasnije povećanje elitnog razreda na 16 članova ipak nas je ostavilo u nogometnoj eliti.

Ponoviti Trnavu
Uslijedile su kvalifikacije za EURO, teška premijerna pobjeda nad Azerbajdžanom, nominalno najslabijom reprezentacijom skupine, pa potom i prvi kiks te poraz od Mađarske u Budimpešti. Stvari su se donekle normalizirale pobjedom nad Walesom u Osijeku (2:1), da bi jesen otvorili sjajnom izvedbom i pobjedom nad Slovacima. Trijumf od 0:4 u Trnavi okarakteriziran je ponajboljim izdanjem Hrvatske pod vodstvom Zlatka Dalića u rangu čak i nekih veličanstvenih ruskih pobjeda. No dogodili su se i novi usponi i padovi. Remi s Azerbajdžanom samo nekoliko dana nakon veličanstvenog izdanja u Trnavi pa pobjeda prošlog mjeseca nad Mađarima (3:0), kojom se hrvatska reprezentacija nakon nekoliko godina vratila na splitski Poljud, te u konačnici remi u Cardiffu (1:1), nakon što smo treći put u kvalifikacijama ispustili vodstvo. usmjerili su Dalićev brod prema luci u koju još nismo pristali. Za potvrdu plasmana, među 24 reprezentacije koje će sljedeće godine igrati Europsko prvenstvo u 12 gradova u isto toliko zemalja, našoj nogometnoj vrsti dovoljan je još samo bod. Domaći teren, tradicija prema kojoj Hrvatska posljednju kvalifikacijsku utakmicu nikada nije izgubila, a kada je to trebalo uglavnom je i pobjeđivala te činjenica kako smo istoga suparnika prije nešto više od dva mjeseca razbili, i to na njihovom terenu, jamstva su da to ne bi trebala biti teška zadaća za hrvatske reprezentativce. Ono čega se jedino trebamo pribojavati je naš mentalitet. Nije dobro kada se nešto okarakterizira "lako ćemo". Zato se ovih dana iz tabora hrvatske reprezentacije, koja se nalazi na Kvarneru, šalju poruke kako ih u posljednjem kvalifikacijskom susretu ne zanima samo bod.

- Ne smijemo igrati na bod. Naš je stil i naša obveza igrati na pobjedu. Nema nikakvih kalkulacija - poručio je ovih dana Zlatko Dalić.

Ubaciti se u ždrijeb
Doista, Hrvatska uvijek treba pristupiti s gardom svjetskih viceprvaka. Istina, nije to ista reprezentacija, u odnosu prema sastavu iz Rusije, nema više trojca Subašić, Ćorluka, Mandžukić, a protiv Slovačke zbog žutih kartona neće biti ni udarnog stoperskog dvojca Lovren-Vida, što predstavlja i trenutačno najveći Dalićev problem. Ne treba ni zavarati tih 4:0 iz Trnave. Slovaci u svojim redovima imaju odlične igrače. I njima je cilj plasirati se na EURO, pa na Kvarner ne dolaze turistički, nego s jasnim stavom ostvariti rezultat koji bi ih sljedeće ljeto, umjesto na odmor na Jadran, odveo u neki od 12 gradova koji će biti domaćinom EURO-a 2020. godine. Cilj Hrvatske je jasan. Već sada osigurati svoje ime u jednoj od kuglica koje će se 30. studenoga u Bukureštu naći u ždrijebu. Postoji, istina, i B, čak i C, varijanta. Kvalifikacije u našoj E skupini završavaju utorak (19. studenoga), a sudionici EURO-a tražit će se i u ožujku sljedeće godine na završnim turnirima Lige nacija. No neka Hrvatska ne ovisi o drugima. Vjerujemo kako ćemo već nakon večerašnje utakmice kovati planove za svoje šesto Europsko prvenstvo.
Krešimir Lacković
 
Rezultati by SofaScore
Možda ste propustili...

TRETMAN, TRENING, PONOVNO TRETMAN…

Mitrović razveselio Srbe

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

MALA ODBOJKA NA REGIONALNOJ RAZINI

Rivalima motiv za dalje, Mursi primat

Najčitanije iz rubrike