Osijek
POVEĆANO ZANIMANJE ZA CIJEPLJENJE

U ambulantama potrošili sve cjepivo protiv gripe!
Objavljeno 16. studenog, 2019.
U dogovoru s liječnikom cjepivo možete sami kupiti u ljekarni, za 85 kuna

Cjepivo protiv gripe u većini je ambulanata Doma zdravlja Osijek potrošeno već u prva dva dana cijepljenja, pa su pojedine ambulante naručile i dodatne doze. Jedna je od njih i ordinacija obiteljske medicine prof. dr. sc. Rudike Gmajnića, koja je ove godine dobila 100 doza cjepiva, a sada je naručila dodatnih 20, o čemu je izvijestila i svoje pacijente.

- Mislim da je ove godine u startu išla najava oštrije gripe u medijima, pa su i građani ozbiljnije shvatili potrebu za preveniranjem bolesti. No čini se da je i sama akcija cijepljenja konačno opet dobila dimenziju koju i treba imati, pa ljudi ponovo shvaćaju da je cjepivo protiv gripe jako dobra stvar - komentirao je prof. Gmajnić.

Inače, ove je godine za cijelu Hrvatsku naručeno 360.000 doza cjepiva, što je oko deset posto više nego lani. Količina je cjepiva procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni, a za ovogodišnju je sezonu predviđeno 21.600 doza za Osječko-baranjsku županiju. Ovosezonsko četverovalentno cjepivo - Vaxigrip Tetra, osigurano za cijepljenje rizičnih skupina, u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a za sezonu 2019./2020. Ovosezonsko cjepivo sadržava sojeve dva podtipa virusa gripe A i dva podtipa virusa gripe B.

- Čak 99 posto cjepiva podijeljeno je ambulantama izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatara, a neznatne su količine ostale službama za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo. Tako smo si mi, primjerice, u Službi ZZJZ-a u Đakovu ostavili 40 doza i one su namijenjene isključivo ljudima koji dolaze iz sela gdje eventualno nema ambulante ili se slučajno nađu u Đakovu u vrijeme cijepljenja a kronični su bolesnici, dok je njihov odabrani liječnik negdje na drugom kraju Hrvatske, gdje inače žive. To su slučajevi kada cijepimo i u Zavodu. Inače, liječnici u svojim ambulantama najbolje poznaju svoje pacijente i cjepiva ponajprije idu kroničnim bolesnicima. Što se tiče pedijatrijskih ambulanata, ondje je cjepivo također namijenjeno djeci s kroničnim bolestima, poput, primjerice, učestalih bolesti dišnog sustava i slično. O pacijentima kojima je prijeko potrebno cijepljenje odlučuje odabrani liječnik - objašnjava dr. Tomislav Dijanić iz ZZJZ-a Osječko-baranjske županije.

U službenom dopisu ZZJZ-a Osječko-baranjske županije također se objašnjava kako je cjepivo prije svega namijenjeno, a time i besplatno, za sljedeće kategorije stanovništva: osobe životne dobi od 65 godina i starije, štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijente s kroničnim bolestima, posebice bolestima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunosnog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom i sl.) te djeci i adolescentima (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadržavaju acetilsalicilnu kiselinu. Ako se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih pod istim se uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, primjerice, kućne kontakte (uključujući djecu) i osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu, te radnike domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstvene radnike i trudnice.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti bilo kada "komercijalno" nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom. Inače, cijena cjepiva u ljekarnama kreće se oko 85 kuna. Osječanka Ivana S. (36 godina) već dvije godine na taj način prevenira gripu.

- U kući imam dvoje male djece i ako se ona razbole, ne mogu dopustiti sebi da i ja dobijem gripu. Stoga već dvije godine u dogovoru sa svojom odabranom liječnicom sama kupujem cjepivo u ljekarni. Nužno je samo u kratkom roku od kupnje cjepiva, koje se inače čuva u hladnjaku, doći u ambulantu i cijepiti se kako se cjepivo ne bi kompromitiralo zagrijavanjem. Naravno, prije toga je potrebno o svemu se dogovoriti s obiteljskim liječnikom - napominje sugrađanka.

Nefreteta Z. Eberhard
I lani sve potrošeno
Cijepljenje protiv gripe cjepivom koje se nabavlja centraliziranim postupkom za sezonu 2019./ 2020. u Hrvatskoj je počelo 6. studenoga u ambulantama izabranih liječnika obiteljske medicine, pedijatara i službama za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo. Prethodne sezone (2018./ 2019.) u Hrvatskoj je distribuirano 330.720 doza cjepiva, od čega je 98 % potrošeno. U Osječko-baranjskoj županiji distribuirano je 21.520 doza cjepiva, koje su u cijelosti bile potrošene.
21.600

doza cjepiva nabavljeno je ove godine za Osječko-baranjsku županiju
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana