Osijek
15. STUDENOGA NA SNAGU JE STUPILA OBVEZA KORIŠTENJA ZIMSKE OPREME

Vulkanizerske radionice pune, a na zamjenu guma čeka se i nekoliko sati
Objavljeno 16. studenog, 2019.

Iako vulkanizeri svake godine savjetuju vozače da montažu zimskih guma ne obavljaju u posljednji trenutak, odnosno 15. studenoga, kada sukladno Odluci o obveznoj zimskoj opremi na snagu stupa obveza korištenja zimske opreme, brojni Osječani ni ove godine nisu poslušali taj savjet, pa su na zamjenu guma čekali i nekoliko sati.

- Užasna je gužva unazad dva tjedna, danas posebno, automobili kao da padaju s neba, vozači su opet čekali zadnji tren. Dečki ne staju od sedam ujutro do 15 sati, ne stignu na toalet, a kamoli nešto drugo - opisala nam je jučerašnju situaciju u vulkanizerskoj radnji Ratar na Zelenom polju voditeljica Kristina Knežević, dodavši da dnevno obave zamjenu guma na 30-ak vozila.

Ništa bolju situaciju nismo zatekli ni u Gumi Majoru, u Drinskoj ulici. I tamo su vulkanizeri, njih osam, bili pod opsadom.

- Pokušavamo putem društvenih mreža savjetovati vozače da izbjegnu gužve, odnosno da ne čekaju 15. studenoga, međutim, bez većeg uspjeha. I ove se godine ponavlja ista priča. Našim stalnim klijentima slali smo SMS-ove u kojima smo ih savjetovali da nas posjete ranije i tu smo naišli na dosta dobar odaziv. Ipak, ovih smo dana puni neprestance, a tako bi bilo i da imamo dvostruko veće kapacitete - rekao nam je Emanuel Major, čiju smo vulkanizersku radnju Gumi Major u Drinskoj ulici posjetili u petak, 15. studenoga.

Posljednjih godina sve je izraženiji trend čuvanja guma u tzv. hotelima za gume u vulkanizerskim radnjama, pa su tako i spomenuti Ratar i Gumi Major dupkom puni, kod njih više ne stane ni jedna guma.

- To je postalo iznimno traženo u posljednje vrijeme. Oni koji, recimo, žive u stanovima nemaju gdje uskladištiti gume, pogotovo ako uzmemo u obzir da su one sve veće. Također, mnogi se danas odlučuju na kompletan dodatni set zimskih/ljetnih kotača koji su vrlo teški, stoga se ovakvi hoteli pokazuju kao izvrsna stvar - dodaje Major.

Ivan Alilović
OBVEZNA I DNEVNA UPOTREBA SVJETALA
Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i s lancima za snijeg, koji se postavljaju na pogonske kotače. Na motornim vozilima danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Prije polaska na put vozači bi se trebali informirati o vremenskim uvjetima i stanju na cestama, a za odlazak na posao i kretanje po gradu u vrijeme većih snježnih padalina koristiti javni prijevoz.
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike