Svijet
ELEKTROENERGETSKA VEZA

Crna Gora i Italija spojile se podmorskim kabelom
Objavljeno 16. studenog, 2019.
Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Sergio Mattarella simboličkim su istovremenim pritiskanjem dugmeta, svaki sa svoje strane Jadrana, u petak svečano pustili u rad podmorski elektroenergetski kabel između Crne Gore i Italije.


Ukupna dužina kabela između Pescare i Tivta iznosi 455 kilometra, dok dužina podmorskog dijela iznosi 433 kilometra. Investicija je vrijedna oko milijardu eura, a za gradnju bila je zadužena talijanska kompanija Terna, u partnerstvu s Crnogorskim elektroprijenosnim sustavom (CGES). Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je na ceremoniji puštanja u rad interkonekcije u Konvertorskoj postaji u Lastvi Grbaljskoj da je ovaj projekt od izuzetnog strateškog značenja za regiju Zapadnog Balkana, posebice za Crnu Goru, jer je to prva interkonekcija Crne Gore s Italijom i Europom. "Projekt predstavlja ne samo čvrstu vezu između Italije i Crne Gore, nego model daljnje integracije europskog kontinenta. Ovo je konkretan primjer europskih integracija, primjer što zemlje EU-a mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana, ali i obrnuto, što zemlje Zapadnog Balkana mogu dati EU-u. To je primjer suradnje, zajedničkog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti“, kazao je Đukanović, istaknuvši da je gradnja podmorske veze između Crne Gore i Italije jedan od "megarazvojnih projekta koju crnogorsku ekonomiju mijenja zauvijek i nabolje".


S druge strane Jadrana, u konvertorskom postrojenju Cepagatti u Pescari, talijanski predsjednik Sergio Mattarella rekao je da kabel predstavlja prvi "energetski most” između EU-a i Balkana te da je riječ o projektu od zajedničkog europskog interesa.
Glavni izvršni direktor Terne Luigi Ferraris kazao je da je procjena da će u razdoblju od 2020. do 2025. godine u Europskoj uniji potreba za električnom energijom rasti dva posto godišnje, a da će se usporedno na Balkanu za oko deset posto povećati broj postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.H
Možda ste propustili...

EPIDEMIJA JE BUKNULA NAKON ŠTO JE SRBIJA UBLAŽILA MJERE

Grčka zatvorila granicu za Srbe

ZBOG RASTA BROJA SLUČAJEVA KORONAVIRUSA

Ograničena okupljanja u Sloveniji

ODGOVOR IZ PEKINGA

Kina cenzurira medije SAD-a