Crna kronika
PU OSJEČKO-BARANJSKA UPOZORAVA

Djeca reagiraju nenadano i nemaju razvijen osjećaj za procjenu opasnosti
Objavljeno 16. studenog, 2019.
Jutarnja magla, kiša i mrak, koji pada već oko 17 sati, dovoljan su razlog smanjene mogućnosti vidljivosti pješaka koji su, podsjetimo, najranjivija skupina u prometu. Stoga je Policijska uprava osječko-baranjska uputila apel vozačima da posebno obrate pozornost na pješake koji, kao sudionici prometnih nesreća, stradavaju sa najtežim posljedicama.


- Pojam najranjivijih odnosi se posebno na osobe starije životne dobi i na djecu. Stoga vozači svih vrsta vozila trebaju obratiti posebnu pozornost upravo na njih, ali dakako i na ostale pješake te općenito na sve sudionike u prometu – upozorava Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske, podsjećajući na nedavnu prometnu nesreću u središtu Sarvaša gdje su, i to pri punoj vidljivosti, stradale dvije djevojčice koje su prelazile pješački prijelaz na raskrižju, gdje se prometom upravlja semaforima. Vozačica se nije zaustavila na crveno svjetlo i vozilom je, krećući se iz smjera Bijelog Brda prema Osijeku, udarila djevojčice. Nažalost, to nije ujedno i jedina prometna nesreća s pješacima, ne samo proteklih dana nego i ove godine. Naime, na području Policijske uprave osječko-baranjske u prvih deset mjeseci 2019. evidentirano je ukupno 45 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. Dva pješaka poginula su, 41 je ozlijeđen, od kojih 12 teže. Dvije prometne nesreće s pješacima kao posljedicu su imale materijalnu štetu. U prošloj godini, na području Policijske uprave osječko-baranjske, u istome razdoblju poginula su tri pješaka, a njih 54 je ozlijeđeno, i to sve u ukupno 57 prometnih nesreća.


Stoga, kako bi se spriječile prometne nesreće, vozačima se savjetuje oprez, posebice kod djece koja su nižeg rasta te tako manje uočljivosti ostalim sudionicima u prometu. Osim toga, djeca reagiraju nenadano, impulzivno i nemaju razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. Također, skreće se pozornost i pješacima da prilikom stupanja na pješački prijelaz obrate pažnju na udaljenost i brzinu vozila. U uvjetima smanjene vidljivosti preporuča se odjeća svjetlijih tonova. Ništa manje nije važno upozorenje o korištenju slušalica tijekom prijelaza ceste, i pješacima, i biciklistima.


- Valja osluškivati zvukove iz okruženja i stoga treba pokušati ne koristiti uređaje koji ometaju pažnju – dodao je policijski glasnogovornik Kon. M. Mihelić
Dva su pješaka poginula u prometnim nesrećama u prvih deset mjeseci ove godine
45

prometnih nesreća dogdilo se ove godine u kojima su nastradali pješaci
Možda ste propustili...

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

Najčitanije iz rubrike