Sport
STOGODIŠNJAK IZ SLATINE

NK Slatina: Ono što je vrijedno i dobro - dugo traje!
Objavljeno 15. studenog, 2019.
U slatinskom nogometnom klubu pred kraj godine vrlo je svečano jer se slavi - stoti rođendan

NK Slatina pred kraj godine u svečanom je raspoloženju. Klub slavi okrugli stoti rođendan, a u povodu tog velikog i okrugloj jubileja bilo je mnogo aktivnosti. Igrane su prijateljske utakmice, predstavljena je klupska monografija, a održana je i svečana sjednica kluba u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Na toj svečanosti okupili su se članovi kluba, bivši i sadašnji igrači, sportski djelatnici, predstavnici gradske, ali i županijske vlasti, ljubitelji i simpatizeri nogometa i slatinskog sporta uopće. O stogodišnjoj povijesti kluba govorio je dopredsjednik Miran Janečić koji je, između ostaloga, zahvalio Gradu i gradonačelniku Denisu Ostrošiću na organizacijskom i financijskom praćenju kluba u obilježavanju stogodišnjice te Slatinskoj banci kao dugogodišnjem sponzoru.

Gradonačelnik Ostrošić podsjetio je na velike slatinske obljetnice, čestitao klubu na uspješnom djelovanju i zahvalio svima koji su dali svoj doprinos tom uspjehu. Čestitku slavljeniku izrazio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je posebno naglasio bogatstvo kluba zbog velikog broja djece koja treniraju nogomet u Slatini i pohvalio uprave koje cijelo stoljeće održavaju klub stabilnim. Župan Andrović uručio je predsjedniku NK Slatina Vladi Međumurcu i poklon-bon od 7000 kuna.

O knjizi Olivera Jukića "Priča o NK Slatina", objavljenoj u povodu velike obljetnice, govorila je Zorica Varga, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina kao nakladnika. Ona je podsjetila na veličanstvenu osnivačku skupštinu Ogranka Matice hrvatske u Slatini 27. lipnja 1971. godine, koja je održana na nogometnom igralištu.

- Duge su obljetnice svjedočanstvo da ono što je vrijedno i dobro - dugo traje. Nogomet je više od zabave, igre i lopte, on je poveznica generacija naših sugrađana, bez obzira na njihova zanimanja i starosnu dob, bez obzira na sve osobne različitosti njihovih životnih putova, on je dio slatinske povijesti i nezaobilazni dio sportskog i društvenog života grada - kazala je tom prigodom Varga.

Nakon prikazivanja filma obitelji Felbar o povijesti kluba "Prednost domaćeg terena", predsjednik NK Slatina Vlado Međumurac i njegov zamjenik Miran Janečić uručili su povelje zahvalnosti predstavnicima Grada Slatine, Virovitičko-podravske županije i Slatinske banke, a članovi obitelji zaslužnih, sad već pokojnih, primili su priznanja namijenjena Bogdanu Filipoviću, Elmazu Gegiću, Antunu Butorcu, Ivanu Kneževiću, Slavku Krznariću i Branimiru Manceti. Posebnim priznanjem nagrađeni su i dugogodišnji igrač i predsjednik kluba Branko Jukić te dugogodišnji fizioterapeut kluba Ivica Dubravica.

Uime nagrađenih zahvalio je predsjednik Zajednice sportskih udruga Slatine Davor Butorac, sin pokojnog Antuna Tone Butorca, čije ime nosi novi stadion u Slatini.

Petar Žarković
NK Slatina od 1919. do danas
Izvjesni Josip Lach godine 1917. došao je iz Zagreba posjetiti rodbinu u Slatini i donio prvu nogometnu loptu. Nogomet se prvo počeo igrati u parku ispred crkve, u sastavu katoličkog sportskog društva Orao, a kao samostalni klub izdvojio se dvije godine kasnije. Ubrzo nakon osnivanja, NK Orao iste 2019. godine mijenja naziv u S.N.Š.K. (Slatinski nogometni športski klub – Seneška). U prvih 50 godina postojanja klub je mijenjao ime u Slavija, Seneška, Slavonac, Slavonski partizan, da bi 1968. dobio ime koje nosi i danas - NK Slatina.
NK Slatina – danas
NK Slatina sportski je kolektiv koji ima novo igralište s tribinama i rasvjetom, svlačionicama, pomoćnim terenom, ima školu nogometa koju svakodnevno polazi 120 djece. Seniorska momčad natječe se u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Bjelovar-Koprivnica-Virovitica. Cijela povijest kluba obuhvaćena je u knjizi Olivera Jukića "Priča o NK Slatina“, i u snimljenom filmu obitelji Felbar "Prednost domaćeg terena".
Oliver Jukić: Mnogi će se prepoznati
- Mnogo bivših i sadašnjih nogometaša pronaći će se u knjizi i mislim da će to biti zanimljivo štivo svakome tko ga uzme u ruke i tko voli NK Slatinu. Godine 1919., u travnju, osnovan je nogometni klub, a u listopadu je ustanovljena Župa sv. Josipa, i to su dvije bitne obljetnice: znamo da je nogomet najznačajnija sporedna stvar na svijetu, a vjera je mnogima najvažnija stvar na svijetu. To su doista značajne obljetnice i lijepo je da su Župa i Klub opstali ovih stotinu godina. Od poznatih Slatinčana, na jednoj fotografiji nalazi se naš poznati književnik Mirko Jirsak, a jedan od članova uprave svojedobno bio je liječnik Eduard Žmegač, otac akademika Viktora Žmegača.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike