Regija
PROSLAVA 800 GODINA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Patrijarh Irinej u Kućancima će posvetiti obnovljenu crkvu
Objavljeno 15. studenog, 2019.
KUĆANCI - U povodu 800. obljetnice osamostaljenja Srpske pravoslavne Crkve, Eparhija pakračko-slavonska i crkvena općina u Kućancima organiziraju svečano obilježavanje tog jubileja.


U okviru programa proslave planirana su dva značajna događaja. Prvi je svečana akademija večeras (petak) u Hrvatskom domu u Slatini s bogatim kulturnim i duhovnim programom, kojoj će naočiti predstavnici vjerskih zajednica, političkih stranaka, kulturnih institucija i ustanova. Svečanoj akademiji prethodit će večernje bogoslužje u parohijskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Slatini.


Dan kasnije, u subotu, 16. studenoga, u Kućancima pokraj Donjeg Miholjca održat će se svečanost posvete (osveštenja) obnovljene crkve (hrama) sv. apostola Petra i Pavla. Pravoslavna crkva podignuta je 1828., obnovljena je 1989., a minirana i srušena 1991. godine. Obnova crkve počela je 2009. godine i trajala je deset godina. Obnovljenu crkvu sv. apostola Petra i Pavla u 8 sati posvetit će patrijarh srpski Irinej uz pratnju 14 episkopa Srpske pravoslavne Crkve. Vrhovni poglavar SPC-a, patrijarh Irinej, nakon posvete služit će svetu liturgiju u obnovljenoj crkvi.


Posveti crkve, prema najavi, nazočit će i predstvnici Katoličke Crkve u Hrvatskoj, požeški biskup Antun Škvorčević, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar te državni i politički predstavnici, među kojima izaslanik Vlade Republike Srbije Mileta Radojević, direktor Ureda za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.


Prema riječima paroha slatinskoga Dragana Gaćeše, očekuje se da će svečanosti posvete obnovljene crkve nazočiti oko 1500 vjernika s područja cijele bivše Jugoslavije. Kaže da je obilježavanje 800 godina Srpske pravoslavne Crkve značajan događaj u povijesti Kućanaca.


- Kućanci su za proslavu odabrani jer su posebno važno mjesto. Kućanci su rodno mjesto pokojnog patrijarha Pavla, koji je umro prije jednog desetljeća. Drugo, za osveštenje hrama odabran je 16. studenoga, dan nakon što je umro patrijarh Pavle. Ovo je veliki događaj i veliki praznik u Kućancima. Patrijarh Irinej prvi put dolazi u Kućance i to je značajno ne samo za crkvenu općinu u Kućancima nego i Eparhiju pakračko-slavonsku - ističe paroh Gaćeša.
U sklopu proslave jubileja SPS-a, kod mjesnog doma u Kućancima u subotu u 13 sati održat će se prigodan kulturno-umjetnički program. S. Fridl
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura