Regija
PROBLEMI UZGAJIVAČA: SPRIJEČITI UNOS VIRUSA AFRIČKE SVINJSKE KUGE

Farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati svinje
Objavljeno 15. studenog, 2019.
VIROVITICA - Svinjogojska udruga Virovitičko-podravske županije održala je sastanak na kojemu su uz članove udruge nazočili i uzgajivači iz Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije.
Tema sastanka bila je Afrička svinjska kuga, program nadziranja te prevencija širenja ove bolesti u Virovitičko-podravskoj županiji. U povodu toga predsjednica Svinjogojske udruge Mirjana Bilović obavijestila je sve nazočne uzgajivače da je Ministarstvo poljoprivrede uvelo niz potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge u Hrvatsku.


– Za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odredit će se provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. Sve farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati niti premještati svinje - rekla je Bilović o odluci Ministarstva poljoprivrede. O ovoj problematici na sastanku je govorio i veterinar iz Veterinarske ambulante u Virovitici Večeslav Lukić.


– Većina svinjogojaca nalazi se u prvoj kategoriji, odnosno onoj u kojoj su uzgajivači koji se uglavnom ne pridržavaju osnovnih mjera sigurnosti – od držanja, klanja, distribucije, ali isto tako i uporabe markica, redovne preglede životinja i uredno vođenje knjiga - rekao je Lukić. Veterinarska ambulanta Virovitica već dugi niz godina u svojim redovnim aktivnostima ima pregled svinja na trihinelu i druge bolesti, pa sve do ove najnovije – afričke svinjske kuge.


– Prelazak iz prve kategorije u više kategorije ne bi trebao predstavljati problem. Osnovno je nabaviti nerasta, ili još bolje umjetno osjemenjivati svinje. Osim toga, potrebna je dezbarijera za vozila i ljude, što ne predstavlja ni veliki problem ni velike izdatke. Porazno je da čak 50 posto uzgajivača svinja pripada prvoj kategoriji, a uz malo truda i volje, ovi propisi kojih se pridržavaju sve zemlje EU-a bili bi zadovoljeni. Pridržavanje mjera zaštite koje je zakonom propisalo Ministarstvo poljoprivrede, i koje je u pisanom obliku dostupno svakom uzgajivaču, nužno je za sprječavanje ove teške bolesti svinja - zaključio je Lukić. Sastanku je nazočio i Davor Malić, predstavnik Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koji je istaknuo neka dobra iskustva svinjogojstva u Slovačkoj te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, koji je tom prilikom izdvojio neke projekte koji će biti iznimno važni za unaprjeđenje poljoprivrede, a jedan od tih projekata odnosi se i na svinjogojstvo u županiji.


Virovitičko-podravska županija prijavila je projekt regionalne klaonice koja će se nalaziti u industrijskoj zoni u Čađavici.
- Odobren nam je projekt financiranja tehničke dokumentacije za klaonicu kapaciteta oko 50.000 tovljenika, što će biti velika pomoć našim uzgajivačima - rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok.
Vladimir Grgurić
Onima bez biosigurnosnih uvjeta bit će određena provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja
Klaonica spas
“Nadam se da bi do kraja iduće godine mogli dobiti i građevinsku dozvolu za klaonicu, a vjerujem kako će ista omogućiti našim uzgajivačima svinja plasman finalnih proizvoda, automatski i boljih cijena. Klaonica će biti sagrađena za tri do četiri godine”, rekao je pročelnik Bojan Mijok.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana