Osijek
STABLO GINKA U TVRĐI USPJEŠNO PROŠLO “TEHNIČKI PREGLED”

Ginko će svojom krošnjom, najljepšom baš u ovo doba godine, još dugo očaravati
Objavljeno 15. studenog, 2019.

S obzirom na starost, oštećenja i njegovu poziciju (stanište), stablo ginka na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, u dobrom je stanju! Zaključio je to docent Vinko Paulić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, koji je studentima tog fakulteta održao terensko predavanje pod nazivom "Arborikulturna dijagnostika stabla ginka na Trgu Svetog Trojstva u Osijeku", u okviru Prvog hrvatskog stručnog skupa o urbanom šumarstvu, koji je jučer održan u Osijeku.

Vijest je to koja će zacijelo razveseliti sve naše sugrađane, jer osječki ginko, prema nekim izvorima jedan od najstarijih u Europi, zauzima posebno mjesto u njihovim srcima.

- Obavili smo ispitivanje zdravstvenog stanja ginka, upotrebom arborikulturnih dijagnostičkih instrumenata. Zvučnim smo tomografom ispitali unutrašnje stanje stabla, koliko je ono zdravo, odnosno trulo, i na kojim je mjestima to raspoređeno. To nam pomaže da donesemo kompletnu dijagnostiku stabla, odnosno da predložimo mjere koje su potrebne kako bismo ga u budućnosti sačuvali, odnosno poboljšali njegovo zdravstveno stanje. Ovo je samo jedan uvid, potrebno je kombinirati nekoliko metoda i pristupa da bismo dobili kompletnu sliku. Prema rasporedu zdravih i trulih dijelova, možemo prepoznati koji su najzdraviji dijelovi stabla i prema tome dalje postupati - rekao nam je Paulić.

- Ovo što smo danas radili na neki način možemo usporediti s odlaskom na tehnički pregled vozila. Kao što mehaničari pregledom utvrđuju postoje li na vozilu neke tehničke nepravilnosti, tako i mi ovdje na osnovi izgleda stabla utvrđujemo u kakvom je ono stanju, odnosno što s njim možemo učiniti kako bismo poboljšali njegov izgled i trajnost. Nekada taj vizualni pregled nije dovoljan i trebaju nam dodatni pristupi. To su ti arborikulturni instrumenti kojima detaljnije možemo utvrditi stanje stabla - dodao je Paulić.

Uz spomenuti zvučni tomograf, rezistograf je instrument koji pruža još precizniju dijagnostiku. To je neka vrsta bušilice s vrlo tankim i dugačkim svrdlom pomoću kojega se, ovisno o otporu koji nastaje prilikom bušenja, može procijeniti je li deblo trulo ili nije.

Osječki je ginko ovom prigodom izbušen do 30 centimetara dubine, pri čemu se pokazao dosta čvrstim, što upućuje na zaključak da će nas njegova krošnja, najljepša upravo u ovo doba godine, još dugo očaravati. A što se tiče njegove starosti, Paulić mu s rezervom daje 200 godina.

Ivan Alilović
S obzirom na starost, oštećenja i njegovu poziciju (stanište), stablo ginka u Tvrđi u dobrom je stanju!
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike