Osijek
EVIDENCIJA SA ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

I nakon sezone manje nezaposlenih
Objavljeno 15. studenog, 2019.
U razdoblju između dva ljeta, od lipnja 2018. do lipnja 2019. godine, nezaposlenost u Osijeku smanjena je za gotovo 14 posto. Podatak je to koji su u materijalu o Stanju u gospodarstvu Grada Osijeka za potrebe vijećnika Gradskog vijeća objavile gradske službe, a na temelju evidencije osječkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. S posljednjim danom prošlogodišnjeg lipnja u evidenciji je bilo 5010; a ove godine 4330 nezaposlenih, razlika je to od 680 osoba. U 2018. godini prosječan broj nezaposlenih u gradu na Dravi bio je 5481; a zanimljiv je podatak kako je u razdoblju između 2014. i 2018. godine prosječna nezaposlenost bila 9805 osoba. U rujnu 2018. godine prvi je put pala ispod pet tisuća nezaposlenih.

Svih prijašnjih godina kretanje broja nezaposlenih na ovom području krasila je određena sezonalnost, najviše nezaposlenih bude početkom kalendarske godine, najmanje tijekom ljeta. Naime, val smanjenja nezaposlenih započinjao je vezano uz mjesec u kojemu je uskrsni blagdan, početak je to odlazaka na rad u turizam, pretežito na Jadran, a vrhunac osječke nezaposlenosti bilježio se u kolovozu i rujnu. Povratkom sezonaca napučenost u osječkom uredu HZZ-a počinjala se tako ponovo povećavati u listopadu te bi u prosincu dosegnula maksimum.

No posljednje dvije godine takav je ritam ponešto poremećen, odnosno, u srpnju i kolovozu bilježi se veći broj nezaposlenih nego mjesec prije. Ove godine srpanj, u odnosu prema lipnju, 50 osoba, kolovoz, u odnosu prema srpnju 28 osoba, a rujan pada na razinu iz lipnja.

Jedan od razloga je taj što posljednjih godina ipak jenjava odlazak Slavonaca na Jadran, iskazan dijelom razočaranošću zbog (ne)uvjeta smještaja za vrijeme trajanja sezonskog zaposlenja, a potom i potplaćenosti. Dijelom je ovaj broj tijekom ljeta porastao i zbog prijavljivanja na tržište rada završenih srednjoškolaca koji ne nastavljaju visokoškolsko obrazovanje.

U Osijeku je s posljednjim danom rujna zabilježeno 4326 nezaposlenih. D. Kuštro
RAZLOZI SMANJENJA NEZAPOSLENOSTI
Na razini Osječko-baranjske županije nezaposlenost se u prvih devet mjeseci 2019. godine smanjivala prosječno mjesečno za 1,9 posto, odnosno za 322 osobe u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Na ovo je, prije svega, utjecalo povećanje u siječnju 2019. za 1284 osobe, potom prosječno mjesečno smanjenje od veljače do lipnja 2019. 880 osoba te prosječno mjesečno povećanje u srpnju i kolovozu 2019. za 129 osoba.
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana