Crna kronika
ČAK 188 NALETA NA ŽIVOTINJE

Autima udarili u divljač, mačke, svinje i 9 pasa
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Za nastalu štetu, u slučaju naleta na domaću životinju, štetu namiruje vlasnik te životinje
POŽEGA - Čak 188 sudara sa životinjom na cesti bilo je od početka ove godine u Požeško-slavonskoj županiji. Najviše naleta odnosi se na nalete vozila na srneću divljač, i to 158. Zabilježeni su i naleti vozila na divlju svinju, 11 slučajeva, pet naleta na jelena, četiri na fazana, tri na jazavca, po dva naleta na lisicu, zeca i divlju pticu te jedan na čaglja. Usto, brojne su nesreće u kojima su građani vozilom nalijetali na domaće životinje, pa je tako bilo devet naleta na psa i jedan sudar vozila s mačkom.
Jedna nesreća s naletom na životinju dogodila se i u četvrtak oko 20 minuta nakon ponoći na državnoj cesti D-38 u blizini Brestovca. Nesreća se dogodila kada je 29-godišnji vozač teretnog automobila Fiat zagrebačkih registracija udario u divljač koja je istrčala na kolnik.


Za razliku od naleta na divlje životinje, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje.


Najviše ovakvih događaja zabilježeno je na prostoru u nadležnosti Policijske postaje Požega, njih 76, zatim na području Policijske postaje Pleternica, 63, a na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno je 49 naleta vozila na životinje.


Najveći broj naleta zabilježen je u listopadu, i to 33, a najmanji u lipnju, kada se dogodilo osam prometnih nesreća sa životinjama.
- Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, čija se šteta na području Republike Hrvatske mjeri u desetcima milijuna kuna godišnje, upozoravamo vozače na maksimalan oprez na cestama, pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također, upozoravamo vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidljivo postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači. Sukladno s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno zbog neprilagođene brzine, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara za prekršaj. Također, vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj, za koji je propisana novčana kazna od 300 kuna - upozorila je Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.


Sandra Lacić
QUADOM NALETIO NA DIVLJU MAČKU
Sredinom srpnja prošle godine 23-godišnji vozač četverocikla teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila navečer u Jadranskoj ulici u Lipiku. Mladić je upravljao Quadom daruvarskih registracija kada mu je na kolnik istrčala divlja mačka. Vozač je četverociklom udario u divlju mačku te je potom vozilo nastavilo kretanje, a vozač pao na travnatu površinu pokraj kolnika. Prema dostupnim informacijama, mladi vozač je pri padu slomio ruku. Vozilom Hitne pomoći prevezen je u pakračku bolnicu. Najviše naleta na životinje 2017. godine događalo se u večernjim satima, između 18 i 20 sati te od 20 do 22 sata, kada životinje privlače svjetla. Sudari sa životinjama česti su i između 6 i 8 te 16 i 18 sati.
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

Najčitanije iz rubrike