Mozaik
OVE GODINE ODRŽAVA SE ŠESTI PUT

Slatinska mala scena namjenjena najmlađima
Objavljeno 14. studenog, 2019.
U Pučkom otvorenom učilištu otvorena je Slatinska mala scena, kazališna manifestacija namijenjena najmlađima, koja se ove godine održava šesti put. Scenu organizira Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Ministarstva kulture, Grada Slatine i Slatinske banke kako bi djeci predškolske i osnovnoškolske dobi kazališnim predstavama približilo kazališnu umjetnost. Školarce i ostalu publiku u prepunoj dvorani pozdravili su ravnateljica POU-a Slatina Danijela Fabric Fabijanac i gradonačelnik Denis Ostrošić, koji je zamišljenim škarama prerezao vrpcu i tako otvorio manifestaciju.

– Dramska pedagogija počinje od najranije dobi, od jaslica do srednje škole, stoga mi je drago što su se sve škole i vrtići koji gravitiraju Slatini, znači i iz susjednih općina, odlučili uključiti u ovu manifestaciju – rekao je gradonačelnik Ostrošić i podsjetio da Slatina već godinama ima kazališnu tradiciju. – Otvorena vrata našeg Pučkog učilišta omogućuju da i u današnjim vremenima ne budemo samo ovisnici o televiziji, nego da gledamo živu riječ i glumce na sceni.

Prema riječima ravnateljice Danijele Fabric Fabijanac, projekt je u početku obuhvaćao tristotinjak djece iz slatinskih škola, s tendencijom rasta, tako da je prošle godine Scena okupila 2500 djece iz cijele županije. Svake godine dodajemo i neki novi sadržaj, pa se ove godine očekuje još i veći odaziv.

Cijeli projekt stoji 50-60 tisuća kuna, od kojih Ministarstvo kulture sufinancira s 20.000 kuna, POU od ulaznica te Grad Slatina, a ove godine i Slatinska banka, sufinanciraju preostali dio.

– Ako se djeca od malih nogu ne naviknu na kazalište, kino i koncerte, nećemo kasnije imati odraslu publiku. Scena je i ove godine započela radionicama glinom za vrtićku i djecu osnovnoškolske dobi koje je na tragu prošlogodišnje izuzetne suradnje održala akademska kiparica Danijela Halužan Glumbić. Održano je ukupno šest radionica u slatinskim dječjim vrtićima Zeko i Suncokret te u osnovnim školama Josipa Kozarca Slatina, Vladimira Nazora Nova Bukovica i Davorina Trstenjaka Čađavica, te u OŠ Mikleuš. Djeca su od gline izrađivala božićne ukrase kojima su okićene božićne jelke u predvorju kina, tako da je kino već sada u božićnom ozračju - kaže ravnateljica Fabric Fabijanac.

Prva predstava ovogodišnje Male scene bila je "Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom" u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

U tri dana zaredom od 19. do 21. studenoga na pozornici velike dvorane POU-a Slatina izvest će se još tri predstave. Prvo će putujuće kazalište za djecu i odrasle Smješko iz Zagreba izvesti predstavu "Kakva mati, takva kći", Kazalište Virovitica gostuje u Slatini s predstavom "DNK", a posljednja predstava bit će "Tonka Bontonka" u izvedbi Gradskog kazališta Scena Gorica iz Velike Gorice. Cijena ulaznice za svaku predstavu iznosi 15 kuna. P.Žarković
Prva je bila “Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda