TvObzor
ZAVRŠENO DRUGO IZDANJE NO SLEEP FESTIVALA

Rasprodani najveći prostori, uz rekordan broj stranih gostiju
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Ljubitelji klupske kulture iz cijelog svijeta mogli su proslaviti 20. rođendan svjetskog simbola clubbinga, londonskog kluba fabric, a postavu ove specijalne noći predvodio je britanski zvjezdani dvojac Bicep

Proteklog je vikenda završeno iznimno uspješno drugo izdanje No Sleep Festivala, koje je ovog vikenda premašilo očekivanja i samih organizatora. Ljubitelji elektronske glazbe, iz više od 40 zemalja svijeta, okupili su se u Beogradu tijekom sjajnog vikenda od 8. do 10. studenoga kako bi na deset lokacija diljem grada ispratili nastupe nekih od najtraženijih i kultnih imena elektronske scene. Glavni Hangar u Luci Beograd, udarna, i prema kapacitetu uvjerljivo najveća, festivalska lokacija, već je prve noći bio kompletno rasprodan, a u odnosu prema prošloj godini, zabilježen je i veći posjet u klubovima, kao što su Drugstore, 20/44, half, Mladost, Gadost, Gajba, Dot i drugi. Publika je već prve noći ovacijama ispratila fantastičan nastup belgijske superzvijezde Amelie Lens, ali i sjajan set zatvaranja, koji je pripao trenutačno najtraženijem rezidentu kluba Berghain, Kobosilu. Ljubitelji klupske kulture iz cijeloga svijeta mogli su upravo u Beogradu proslaviti 20. rođendan svjetskog simbola clubbinga, londonskog kluba fabric, a postavu ove specijalne noći predvodio je britanski zvjezdani dvojac Bicep, koji je sinoć u Hangaru imao dugoočekivani premijerni nastup u Srbiji.



Najtraženiji britanski dvojac

Tijekom proteklog vikenda na glavnoj lokaciji No Sleep Festivala još su nastupali i talijanski hit-duo Mind Against, dansko-ruska zvijezda u usponu Anastasia Kristensen, rezidenti kluba fabric Terry Francis i Anna Wall te belgijski duo Joyhauser i Farrago, vedeta izdavačke kuće Amelie Lens. Maratonski provod počeo je u petak već u podne u prodavaonici ploča Yugovinyl, da bi se zatim nakon 48-satnog neprestanog programa poslije završilo u klubu Drugstore, uz najposjećenije jutarnje partyje, čije su glavne zvijezde bile poljska techno heroina VTSS i australski DJ mag YokoO. Upravo je Drugstore prve noći bio mjesto možda i najvažnijeg trap partyja ove sezone, gdje je plejadu mladih zvijezda predvodio Klinac, balkanska glazbena senzacija. Specijalni dio programa činila je i posjećena No Sleep konferencija na kojoj je govorilo nekoliko desetina vodećih stručnjaka iz raznih polja koje danas čine nerazdvojivi dio glazbene i festivalske industrije.


Festival je u subotu proključao zahvaljujući atmosferi koja je vladala pod zastavom jednog od najpoznatijih klubova fabric. Uvertiru za program u Hangaru u Luci Beograd priredili su rezidenti ovog kluba, Anna Wall i Terry Francis, a štafetu je potom preuzela popularna belgijska zvijezda Anastasia Kristensen, čiji je set postavio savršenu scenu za najtraženiji britanski dvojac Bicep. Zavjesu na rave u industrijskom okruženju Luke Beograd, uz glasne ovacije brojne publike, spustio je talijanski tandem Mind Against. Kao i prethodnog festivalskog dana, zabava se potom transformirala u afterparty u klubu Drugstore, koji je bio u rukama techno i house zvijezde "All Day I Dream kolektiva" pod imenom YokoO, kao i DJ-eva Bokee i Popi Divine. U tijeku noći, u nedavno otvorenom klubu half, dominirao je distopijski retro-zvuk za koji je zaslužan bio Djedjotronic, a ništa manje gorljivo nije bilo i u drugim klubovima u kojima se odigravao program No Sleep Festivala tijekom dana, noći i jutra.


U petak, prvog dana festivala, tisuće techno-fanova našlo se u Glavnom Hangaru kako bi ovacijama ispratili miljenicu svjetske elektronske scene Amelie Lens, u stopu ju je pratila DJ zvijezda u usponu Kobosil, a prava rejverska atmosfera zavladala je još tijekom nastupa imena poput Joyhausera i Farraga. Završetak provoda prvog dana, koji je započeo još u podne, odigrao se u klubu Drugstore, gdje je tijekom jutra na afteru prevladavala klupska underground atmosfera, na čelu s fantastičnom VTSS, ali i regionalnim producentima Lagom i Forest People. Ranije tijekom noći, Drugstore su zapalile trap-zvijezde koje su predvodili neumorni Klinac, njegov Apollo kolektiv, osječki reper Z++, trio FAM i ‘partimejkeri‘ Cake Boys.
Goruće teme krativnih industrija


No Sleep konferencija u subotu je predstavila drugi dio programa, s panelima koji su se bavili gorućim temama kreativnih industrija. Najviše pažnje privukao je ekskluzivni panel fabric ekipe, gdje su iskusni glazbeni znalci Anna Wall, Terry Francis i Judy Griffith podijelili svoje višegodišnje iskustvo iz industrije. O primjeni novih umjetničkih izraza u produkciji događaja uživo diskutirali su profesionalci koji stoje iza kluba s aktivističkom crtom MMA Munich, popularnog serijala partyja Elrow, festivala Dev9t i Fondacije 2021, a panelisti su se tijekom podneva bavili i medijskim izvještavanjem o elektronskoj glazbi, modelima partnerstva i sponzorstva u kreativnoj industriji i mnogim drugim temama. I prethodnog dana, 8. studenoga, prisutni su imali priliku čuti "No Sleep Exclusive Talks" segment programa, a ovaj je put govorio agent vodećih elektronskih zvijezda Roman Trystram. Osim toga, o trap-sceni u petak govorili su mladi i iskusni treperi, a panelima su obuhvaćeni i potencijali festivala u sklopu privrednih doprinosa gradovima, mentalno zdravlje i položaj žena u glazbenoj industriji, štetnost narkotika, koja je predstavljena ove godine u sklopu "Stay Clean" kampanje, i mnoge druge interesantne teme koje su okupile i iskusne znalce kreativne industrije i medijske scene i sve zainteresirane da čuju iskustva i mišljenja profesionalaca iz glazbenoga svijeta.


Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike